luni, noiembrie 29, 2021

De ce nu e bine să bei bere pe caniculă. Alcoolul, chiar în cantităţi mici, ca şi băuturile reci cu zahăr sau cele ce conţin cofeină deshidratează.

Alcoolul este un diuretic – ceea se înseamnă

Te-ar mai interesa: Anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu românii car...

că duce la deshidratare – şi interferează cu capacitatea corpului de a-şi regla temperatura. Alcoolul, de asemenea, dilatează vasele de sânge, ceea ce face şi căldura. De aceea, această combinaţie creşte riscurile pentru sănătate putând duce inclusiv la deces.

Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe, spune că sunt cinci mari pericole la care te expui dacă vrei să „stingi” căldura cu alcool.

„E bine de știut că a consuma alcool pe căldură:

1. Poate fi letal. Alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele violente la adolescenți și adulţi din această perioadă.

2. Te încălzeşte

Te-ar mai interesa: Cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu...

şi îţi afectează termoreglarea. Răcirea bruscă iniţială a organismului este urmată de generarea de căldură şi de vasodilataţie având drept consecinţă accentuarea senzaţiei de căldură şi perturbarea mecanismelor de termoreglare.

3. Te deshidratează. Efectul diuretic vulnerabilizează organismul şi îţi diminuează capacitatea de a compensa efectele căldurii.

4. Îţi alterează capacitatea de reacţie la pericol. Vederea, vorbirea, viteza de reacţie, reflexele şi echilibrul precum şi starea de conştienţă sunt afectate iar alterarea statusului neurologic predispune  la expunerea prelungită

Te-ar mai interesa: Ce probleme spirituale ascund unele boli precum ca...

la soare sau temperaturi crescute.

5. Nici aportul caloric şi de ftataţi nu e de neglijat. Berea blondă cu o concentraţie de 5% are în medie 42 kcal la 100 ml iar cea brună la aceeaşi concentraţie 37 kcal la 100ml, iar dacă e mai tare, de 7%, ajunge şi la 48 de kcal

Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrată cu 52 kcal la 100 ml şi cea fără alcool cu 26 kcal.

”Recomand să nu consumaţi nici băuturi foarte reci pe caniculă, pentru că de asemenea se accentuează deshidratarea. Şi cantităţile mari de cofeină sau băuturi dulci sunt contraindicate în zilele în care organismul este

Te-ar mai interesa: De ce țările lumii se confruntă cu al cincilea val...

stresat”, sunt recomandările medicului specializat în urgenţe Alis Grasu, coordonator al Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti.

În schimb, ea recomandă apa minerală, cea plată, sucurile naturale fără îndulcitori, ceaiurile neîndulcite sau puţin îndulcite. “La fel de hidratante ca apa sunt iaurtul şi laptele bătut. Ca fructe, sunt foarte bune pepenele, roşu şi galben, vişinele, piersicile etc.”, adaugă medicul Alis Grasu.

Sunt trei etape în care problemele se manifestă: mai întâi apar crampe cauzate de pierderea sodiului din cauza transpiraţiei. A doua etapă

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știți despre cancerul de stomac sau ...

este epuizarea cauzată de deshidratare. Infarctul de la caniculă, a treia şi cea mai periculoasă etapă, poate duce la şoc, cedarea organelor şi deces.

Reţineţi faptul că şi cantităţi moderate de alcool – o doză pentru femei, două pentru bărbaţi – vă expun la riscuri pe vreme caniculară. Cel mai sigur este să vă abţineţi de la alcool. Nu în ultimul rând, nu aşteptaţi până când vă este sete pentru a vă hidrata. Beţi doi-trei litri de lichide pe zi, preferabil la fiecare 15 minute.

De ce nu e bine să bei bere pe caniculă

Cum poate fi mortală combinaţia baie şi alcool

Persoanele care consumă alcool când afară termometrele indică temperaturi extrem de ridicate şi aleg să se răcorească cu o baie rece riscă să-şi piardă viaţa.

Statisticile arată că alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele prin înec la adolescenţi şi adulţi. Alcoolul alterează văzul, vorbirea, viteza de reacţie şi echilibrul. Aceste persoane nu pot să reacţioneze la stimulii externi, respectiv nu pot aprecia temperatura apei pentru a şti dacă este mult prea rece pentru ca organismul să o poată suporta.

Temperatura ridicată a corpului dată de consumul de alcool poate determina blocarea musculaturii în contact cu apa rece şi astfel îţi va fi imposibil să înoţi. Este cunoscut şi faptul că persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice au un grad ridicat de teribilism, astfel vor ignora distanţa la care înoată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri