Categories: Ştiri sănătate

De ce nu e sănătoasă cafeaua la ibric și care e cea mai bună metodă de preparare

Deşi foarte populară, cafeaua preparată la ibric poate creşte colesterolul, din cauza zaţului. Cea mai bună modalitate de preparare e la filtru sau espressor.

„Espressoul are o aromă foarte puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru, pentru că este preparată la abur”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Cafeaua este un adjuvant perfect în regimurile de slăbire. Neagră sau cu puţin lapte degresat nu are aproape nicio calorie, însă capuccino, ciocolata caldă sau latte-machiato „stricate” cu mult lapte, frişcă şi zahăr urcă şi la 500 de calorii, adică un sfert din necesarul zilnic al adulţilor. Cu alte cuvinte, o astfel de băutură poate „înlocui” cu succes micul dejun sau cina. Mai grav e că nu aduc nutrienţi, ci doar zahăr, frişcă şi grăsimi, care, consumate cu regularitate, favorizează acumularea kilogramelor şi cresc nivelul de colesterolul din sânge. Chiar dacă e practică, nu alegeţi cafea „la plic”, încărcată cu E-uri şi zahăr.

O persoană sănătoasă poate să bea lejer două ceşti de cafea pe zi (a câte 150 ml fiecare). Hipertensivii trebuie să renunţe la cafea, iar cei care au o probleme cu stomacul (gastrită, ulcer etc.) nu trebuie să renunţe la „doza” zilnică, ci doar să fie mai prudenţi şi să nu o consume pe stomacul gol, ci doar după micul dejun. Cardiacii ar trebui să consume cafea doar la recomandarea medicului.

Nici gravidele nu ar trebui să se reţină de la cafea.

„În Marea Britanie, norma este de patru-cinci ceşti pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să nu depăşească 200-300 mg de cofeină pe zi, adică nu mai mult de două ceşti pe zi”, a adăugat specialistul Roger Cook.

Cafeaua solubilă, sau „nesul”, cum e cunoscut, nu atacă inima aşa cum se spune, însă cafeaua obişnuită e o alegere mai bună. „Cafeaua solubilă nu are mai multă cofeină, însă se absoarbe mult mai repede, ceea ce creşte ritmul cardiac şi dă palpitaţii”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

Elena Oceanu

Recent Posts

Nereguli la produsele lactate. Ce au găsit inspectorii ANSVSA

Nereguli la produsele lactate consytatate după un control efectuat de ANSVSA. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară…

3 minute ago

4 zodii instabile emoțional. Își schimbă starea de spirit într-o singură clipă

V-ați întrebat vreodată de ce unii oameni par mai instabili emoțional decât alții? Potrivit astrologiei,…

34 de minute ago

Ceaiul care topește grăsimea de pe burtă. Lidia Fecioru: Vindecă tot ce înseamnă infecțiile cu echinococi, stafilococi, gonococi

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru ne dezvăluie un remediu miraculos care ne ajută să ardem grăsimile și…

o oră ago

În ce zile NU se spală în Săptămâna Mare! E mare PĂCAT

În unele zile din Săptămâna Patimilor, e păcat să te apuci să speli rufe sau…

2 ore ago

Zodia lovită de un val de prosperitate. Are șansa să câștige o mulțime de BANI

Camelia Pătrășcanu prevestește prosperitate pentru o zodie. Totodată, și alți nativi se vor bucura de…

2 ore ago

Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“

Marcel Ciolacu a lansat o ironie lipsită de inspirație în cadrul unei conferințe de presă…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian