Sari la conținut

De ce nu e sănătos să consumăm prea mult pepene?

Pepenele este unul dintre cele mai iubite fructe în sezonul cald. Acesta este plin de vitamine și minerale esențiale, are un conținut scăzut de zahăr și contribuie la hidratarea optimă a organismului.

În timpul verii, pepenele este de nelipsit. Acesta ne răcorește imediat și ne oferă un plus de energie și vitamine.

Fiind atât de sănătos, am putea crede că nu există contraindicații sau o cantitate recomandată.

Cu toate acestea, medicii avertizează că excesul dăunează, chiar și în cazul alimentelor sănătoase.

Iată de ce nu este bine să consumi mult prea mult pepene, deși tentația este foarte mare.

De ce nu este indicat să mâncăm prea mult pepene?

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, a explicat pentru Spectacola de ce trebuie să fim atenți la cantitatea de pepene consumat. Potrivit acestuia, un adult ar trebui să consume maxim 500 de grame de fructe pe zi, iar pepenele, prin conținutul său ridicat de apă, poate fi ușor consumat în cantități mult mai mari, ceea ce ne poate compromite dieta. Da, concluzia este că până și pepenele îngrașă!

Nu putem consuma oricât. Este un fruct cu un conținut mare de apă, așa că, din punct de vedere caloric, este mai slab decât alte fructe, nu mai este zahărul atât de concentrat, însă, de obicei, suntem tentați să mâncăm cantități destul de mari. Pentru un adult, cantitatea recomandată de fructe este undeva la 400- 500 de grame pe zi, cam atât ar trebui să consumăm. Este destul de ușor să ne înșelam și să consumăm cantități mai mari, ținând cont că este foarte gustos.

Dacă reușim să ne oprim la mai mult de 100 de g, peste cantitatea recomandată, dar să reducem din alte surse, spre exemplu, să mâncăm mai puțină pâine în ziua respectivă sau să nu mai mâncăm garnitură la masă principală, reușim să menținem un echilibru care să nu afecteze greutatea. Însă nu trebuie să considerăm că este safe, pentru că este totuși o sursă importantă zahăr”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel