Sari la conținut

Medic: Uite de ce nu este bine să deschizi frigiderul atunci când ți se face foame

frigider
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic, despre alimentație

Pofta și foamea sunt două concepte diferite, deși deseori sunt folosite în mod interschimbabil. Foamea este o senzație fiziologică care apare atunci când organismul își cere nutrienți pentru a funcționa corect. Este un semnal transmis de organism pentru a ne informa că avem nevoie de hrană pentru a ne menține energia și sănătatea. Foamea poate fi simțită sub forma unei senzații de gol în stomac sau a unei nesiguranțe generale.

Pofta de ceva bun, o dorință psihologică

Pofta, pe de altă parte, se referă mai mult la dorința de a mânca ceva anume sau de a savura anumite alimente, chiar dacă nu suntem neapărat flămânzi. Pofta poate fi declanșată de factori externi, precum mirosurile apetisante, prezența de alimente preferate sau stresul emoțional. Este mai mult o dorință psihologică decât fiziologică și poate fi controlată mai ușor decât foamea.

Așadar, diferența între poftă și foame a fost explicată de dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist. Epertul în nutriție ne sfătuiește să deschideți frigiderul sau dulapurile ca să căutați ceva de mâncare când simțim prima senzație de foame.

Mihaela Bilic
Sursă foto: Facebook

„Nevoia de a ronțăi se instalează abrupt, te lovește prin surprindere, în timp ce foamea adevărată are nevoie de timp ca să apară, se instalează progresiv. Dacă ar fi să dăm o notă pe o scară de la unu la zece, senzația de foame evoluează de la minim la maxim, într-un interval de patru-șase ore. Foame adevărată înseamnă nota șase și necesită un timp de așteptare de măcar trei ore de la ultima masă. În schimb, pofta apare subit, mai degrabă din nevoi emoționale decât nutriționale.

Ca să ne ajute să recunoaștem foamea adevărată trebuie să răspundem și la următoarele întrebări: cât timp a trecut de la ultima masă, am făcut vreun efort fizic ieșit din comun, am văzut/mirosit ceva ispititor de mâncat, suntem plictisiți, obosiți, stresați sau supărați? Totul contează!”, explică dr. Mihaela Bilic pentru Pro TV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel