Sari la conținut

De ce nu este bine să speli carnea de pui înainte de preparare? Specialist: „Acestea reprezintă un transportor excelent pentru bacterii”

carnea de pui se spală înainte de preparare?

Deși multe persoane preferă să spele carnea de pui înainte de preparare, acest obicei poate dăuna sănătății. Carnea de pui poate conține bacterii și microoorganisme care se transferă și nu se distrug prin temperaturi scăzute. De aceea, un specialist recomandă ca acest tip de carne să fie pregătit în alte moduri.

Profesorul Tudor Rareș Olariu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a explicat cum ne putem feri de infecțiile cauzate de aceste bacterii, potrivit DC News.De multe ori, microorganismele prezente pe carnea de pui se pot transfera pe alte alimente. Din acst motiv, spălarea cărnii în timpul pregătirii altor garnituri sau feluri de mâncare (care nu sunt tratate mai apoi termic) poate pune sănătatea în pericol.

Carnea de pui se spală înainte de preparare? De ce este mai bine să nu procedezi astfel

„Carnea poate conține o serie de microorganisme – bacterii sau chiar paraziți – care pot să rămână în carne și să determine infecții. Există anumite temperaturi, cum este cea la care se prepară carnea, de peste 60 de grade Celsius, acestea în general distrug microorganismele.

Însă, atunci când este preparată mâncarea, chiar dacă spre exemplu carnea de pui este ținută la temperaturi mai scăzute, temperaturile scăzute nu garantează că aceste microorganisme sunt distruse, nicidecum. Pot să fie inactive, chiar și la temperatura de congelator, la -10/-20 de grade Celsius. Nu sunt distruse bacteriile care pot să determine o îmbolnăvire”, a explicat specialistul.

Bacteriile se transferă pe alte alimente

„Din aceste considerente, atunci când se prepară carnea, e bine să fie luate măsuri suplimentare de protecție. Dacă cumva se spală carnea, care poate să cuprindă firicele de sânge sau diferite fluide, acestea reprezintă un transportor excelent pentru bacterii, să ajungă spre exemplu pe tocător, în chiuvetă, pe tacâmuri, pe cuțite, în acest fel să se producă contaminarea.

Aceste contaminări pot să fie încrucișate. Dacă cineva care prepară carnea și prepară în același timp salată, bacteriile respective pot să ajungă și pe salată în timp ce este preparată, spălată în chiuveta respectivă. Indicațiile sunt ca, de regulă, atunci când este preparată carnea, să fie lăsată la urma meniului pregătit. Adică recomandările sunt să fie pregătite întâi legumele, fructele, salatele, iar la urmă carnea”, a adăugat Olariu.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel