Categories: Stil de viaţă

De ce nu este indicat să bei lichide foarte reci pe timp de caniculă? Mihaela Bilic: ”Adevărul e că ele nu…”

Atunci când temperaturile sunt ridicate, avem tendința de a consuma lichide foarte reci pentru a ne răcori. Din nefericire, acest lucru ne poate face mai mult rău decât bine pe timp de caniculă. Iată de ce nu este indicat să bei foarte rece în aceste situații!

Organismul nostru are un sistem propriu de reglare a temperaturii. Astfel, lichidele care ajung în organism, fie reci sau calde, trebuie să ajungă la temperatura normală a organismului. Acest proces generează o cheltuială termică ce are ca rezultat final încălzirea organismului.

De ce nu este bine să bei foarte rece pe timp de caniculă?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, explică de ce temperatura lichidelor trebuie să fie una normală și de ce, de fapt, nu este indicat să bem lichide foarte reci.

Când afară e cald, nu trebuie băut nici prea rece nici prea cald.

Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul i-e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură- deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.

Organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzește. Băuturi cu multă gheață sau ceaiuri și supe fierbinți? Toate vor declanșa un val de căldură.

Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat. Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune- deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală.

Ca și variante perfecte de lichide ce pot fi consumate pe timp de caniculă sunt: apa plată și apă carbogazoasă aromatizate cu felii de fructe (citrice, căpșuni) sau condimente (frunze de mentă, busuioc, ghimbir), infuziile de fructe sau de plante. Cat despre alcool, vinul alb sau roze se pretează a fi diluat cu apă sau cuburi de gheață🧊 Tot pentru hidratare cu remineralizare încercați cafea cu lapte rece și puțină gheață, fără nici un strop de zahăr- efect tonic și anorexigen garantat”, scrie nutriționistul pe o rețea de socializare.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

40 de minute ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

o oră ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

2 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

2 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

3 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia