joi, august 18, 2022

Temperaturile ridicate pot provoca consecințe grave asupra organismului, iar viața persoanelor vulnerabile poate fi în pericol. De aceea, este important să știi ce măsuri sunt eficiente pentru a ameliora simptomele și pentru a stimula recuperarea organismului. Iată ce măsuri îți pot salva viața pe timp de caniculă!

Crampele de căldură, insolația și epuizarea termică sunt principalele manifestări care apar atunci când organismul este suprasolicitat din cauza temperaturilor ridicate. Copiii sunt cei mai afectați, susține medicul Tudor Ciuhodaru.

Te-ar mai interesa: Sfatul zilei de 18 august: Nativii Balanță trebuie...

Măsuri ce îți pot salva viața pe timp de caniculă

Tudor Ciuhodaru, renumit medic român, explică ce trebuie să faci dacă observi manifestările obișnuite cauzate de temperaturile ridicate.

„4 măsuri ce vă pot salva viaţa pe caniculă. Atenție! E cod roșu de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați.

Atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea termică) trebuie:
1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat).
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.
Rețineți:
1. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizării termice.
2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.
3. Copiii sunt primii afectați (! Nu-i lăsați nesupravegheați la locurile de joacă sau în mașină, chiar pe durate scurte).
4. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.
5. Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare.
6. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.
7. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:
a) neuro-psihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele
b) tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de găină) şi
c) cardiovasculare, uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.
8. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.
9.Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri călduțe sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.
10. Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:
1. Sunaţi la 112.
2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor”, recomandă medicul pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private