duminică, iunie 13, 2021

Un medic israelian susţine că nu este indicat să faci baie zilnic, nici măcar vara. Medicul Rachel Luzzati recomandă să nu facem duş mai mult de 2-3 ori pe săptămână.

Într-un interviu acordat publicaţiei

Haaretz, medicul a declarat că standardele igienice adoptate în prezent în Occident, cum este şi duşul zilnic, sunt dictate exclusiv de recomandări sociale, nu de cele care ţin de igienă.

Rachel Luzzati avertizează că duşurile zilnice totale, mai ales cu utilizarea de săpunuri lichide, sunt mai degrabă periculoase pentru sănătate: este perturbat echilibrul acido-bazic al ţesuturilor pielii, care se usucă, iar în acelaşi timp este distrus stratul natural de grăsime, care protejează pielea de bacterii şi micoze.

Efectul cel mai dăunător îl are săpunul lichid, din cauza concentraţiei

sporite de substanţe active.

De asemenea, există studii care atestă că, în urma înlăturării permanente a stratului superior al pielii, este perturbată zona care sintetizează vitamina D sub acţiunea razelor soarelui, ceea ce provoacă deficitul acesteia în întreg organismul.

Astfel, în opinia medicului Rachel Luzzati, pentru menţinerea sănătăţii este necesar să faci duş doar de 2 ori pe săptămână, iar spălările zilnice trebuie să fie unele ‘locale’.

În afară de aceasta, Luzzati recomandă ca, după duş, pavilioanele urechilor să fie pur şi simplu şterse cu un prosop,

fără a se folosi beţişoare de urechi. Acestea din urmă cresc riscul de infecţii.

Ultimele stiri

Parteneri