Sari la conținut

De ce nu ne amintim ce visăm? Misterul a fost deslușit

Din cuprinsul articolului

În timpul unei nopți odihnitoare, creierul trece prin diferite etape sau cicluri de somn. În primul rând, găsim etapa de amorțeală, aceasta acoperă primele zece minute de somn de la începutul așa-numitei perioade de „veghe”.

Urmează apoi etapa somnului ușor, este momentul în care un corp se deconectează de mediul său, este acolo unde respirația și ritmul cardiac își scad considerabil frecvența.

Potrivit experților, atunci când apare celebrul vis în care cazi de pe o stâncă, care provoacă un salt instantaneu al corpului, acesta a avut loc în faza somnului ușor.

In continuare se ajunge la stadiul de tranzitie, acesta dureaza cateva minute, dar este considerat momentul in care corpul se afla intr-o stare de relaxare profunda. De aici se poate trece la stadiul de somn profund sau delta, considerat cel mai important stadiu dintre toate, deoarece va determina calitatea odihnei. Tensiunea arterială scade de obicei între 10 și 30%.

Vine etapa de somn REM sau etapa de somn paradoxal, această parte a ciclului este caracterizată de mișcarea constantă a globilor oculari de sub pleoape. Se generează o viteză mare a creierului, tocmai în această fază visezi și primești informații din exterior.

De ce nu ne amintim ce visăm?

Potrivit unui articol Univisión, cei care se trezesc în REM sau somn paradoxal au o tendință mai mare de a-și aminti, deoarece creierul este mai activ, ceea ce facilitează stocarea viselor în memorie.

„În contrast, cei care nu se trezesc în timpul somnului REM, care corespunde între 20 și 25% din timpul pe care îl petrecem adormiți, au tendința să nu-și amintească visele și o fac doar de câteva ori pe lună, când sunt îndeplinite condițiile potrivite”, subliniază sursa.

Este important să respectați dezvoltarea ciclurilor de somn, deoarece procesele vitale care au loc în timp ce dormiți sunt foarte importante pentru organism.

Producția de hormoni este strâns asociată: hormonul de creștere are vârfuri de secreție noaptea. Secreția altor hormoni precum cortizolul, hormonul de stimulare a tiroidei sau hormonul adrenocorticotrop sunt, de asemenea, reglementate de ciclurile circadiene.

Merită menționat faptul că o persoană își amintește visele nu înseamnă că are mai multe abilități mentale decât o persoană care nu își amintește ce a visat. Este pur și simplu rezultatul comportamentului corpului pe măsură ce trece de la un ciclu de somn la altul.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel