Sari la conținut

De ce nu reușim să slăbim? Mihaela Bilic dezvăluie greșeala pe care o facem cu toții

mancare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum scapi de gazele intestinale

De ce nu reușim să slăbim? Mihaela Bilic dezvăluie greșeala pe care o facem cu toții.

Mihaela Bilic absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, în anul 1996. Pasionată de nutriție, Dr. Bilic si-a efectuat rezidenţiatul în cadrul Secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, devenind medic specialist în 2002. În urma specializării sale, Bilic este medic primar în specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice din anul 2008.

Prin nenumăratele sfaturi pe care le împărtășește în mod constant prin rețelele de socializare, Mihaela Bilic a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați nutriționiști din România. În cea din ultimă postare pe constul său de Facebook, aceasta a abordat tema nutriției din punct de vedere emoțional.

De ce nu reușim să slăbim? Mihaela Bilic dezvăluie greșeala pe care o facem cu toții

„Oricare ar fi problema, soluția nu e în frigider!
Ne considerăm maturi, educați, informați, responsabili și stăpâni pe viața, pe corpul și mintea noastră… Când de fapt din punct de vedere emoțional și sufletesc rămânem niște inocenți naivi în căutarea paradisului pierdut. Adică acea stare de bine pe care am trăit-o la sânul mamei, singura perioadă din viața noastră fără griji și cu mâncare din belșug.
Suntem construiți pe relație pozitivă cu mâncarea, ea ne oferă nu doar sursă de hrană, ci și plăcere. Iar plăcerea ține de instinct, niciodată nu e prea multă.
Adevărul este că evoluția din punct de vedere al vârstei nu presupune obligatoriu și o maturizare, mai ales că nu beneficiem de ore de educație emoțională nici în familie, nici la școală.
În primii 7 ani de acasă învățăm orice, mai puțin ce simțim. Iar mai târziu în viață nu-și mai bate nimeni capul (nici măcar noi!) să etichetăm corect sentimentele/stările pe care le trăim. Nu e de mirare că ajungem să confundăm totul cu foamea și să apelăm la mâncare pentru orice emoție.

“A simți” este echivalentul lui “a trăi”, însă incapabili fiind să identificăm și să diferențiem senzațiile din corp, ne este mai degrabă teamă și preferăm să acoperim totul cu mâncare.

În felul acesta obținem, măcar și pentru o perioadă scurtă, o stare de bine, o liniște, un calm… Alimentele ne oferă incontestabil un confort, acolo unde nu putem/nu știm să facem față disconfortului vieții de zi cu zi. Pentru că, fie că acceptăm sau nu, viața nu este doar lapte și miere.
Care este problema mâncatului emoțional, pe lângă kilogramele în plus care apar ca rezultat al unui aport caloric exagerat, nejustificat de foame? Mâncarea ne împiedică să evoluăm emoțional, să aflăm lucruri despre noi, să știm care ne sunt nevoile reale și să trăim în armonie cu situațiile care apar în viața noastră.

Mihaela Bilic dezvăluie: Mâncarea acoperă totul, este cea mai eficientă și comodă metodă prin care să uităm de noi.

Așa că DA, merită să ne punem pe frigider un text de aducere aminte: oricare ne sunt problemele, grijile, fricile sau lipsurile, soluția nu o vom găsi în frigider. Mâncarea ține de foame, însă nu ține loc de tandrețe, afecțiune, atenție, pasiune. Deci emoțiile se trăiesc, nu se mănâncă!”, este mesajul medicului nutriționist.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel