Sari la conținut

De ce nu trebui să consumi mezeluri în fiecare zi. Care este pericolul?

carne procesata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
risc de cancer

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică carnea procesată, cârnații pe care îi consumăm cu toții, în grupa 1  de risc, pe care îi consideră cancerigeni pentru oameni.

„Această categorie este utilizată atunci când există dovezi suficiente de carcinogene la om. Cu alte cuvinte, există dovezi convingătoare că agentul provoacă cancer.

Evaluarea se bazează, în general, pe studii epidemiologice care arată dezvoltarea cancerului la persoanele expuse”, spune principala autoritate mondială în domeniul sănătății pe site-ul său. Potrivit sursei, „în cazul cărnii procesate, consumul acesteia provoacă cancer de colon”.

Înseamnă asta că nu ar trebui să mai consumăm cârnați? Răspunsul este nu.

Există o zicală comună în nutriție: „Cu moderație, poți mânca orice ” .

Ei bine, asta este valabil și pentru cârnați. Când acest studiu OMS a fost publicat în 2015, Generalitat de Catalunya a recomandat cetățenilor să consume „ocazional, de două sau trei ori pe lună, cârnați și carne procesată, inclusiv șuncă curată”, citim pe Healthstat.gr.

Generalitati a mai reamintit ca studiul OMS vorbeste despre mezeluri in general, in intreaga lume si este deci o generalizare, fara a tine cont de diferentele, de exemplu, dintre o sunca iberica, un Bratwurst sau un fuet.

Acestea sunt produse diferite, cu grade foarte diferite de prelucrare și calitate diferită a materiei prime. Este de la sine înțeles că o felie de șuncă iberică hrănită cu ghinde este mult mai sănătoasă decât o farfurie de fuet.

OMS estimează că 34.000 de oameni mor anual în întreaga lume din cauza cancerului, ceea ce s-ar putea datora unei diete bogate în produse din carne, deși incidența acesteia în decesele din cauze cardiovasculare este mult mai mare.

Studiul pe carne prezentat de OMS în 2015 a raportat că pentru fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic, riscul de cancer de colon crește cu „18%.

Cercetările leagă, de asemenea, consumul de produse din carne procesată (cum ar fi cârnații) de dezvoltarea tumorilor la pancreas și prostată, precum și a bolilor cardiovasculare.

Cu cât consumul este mai mare, cu atât riscul este mai mare. Prin urmare, dacă este consumat cu moderație, riscul scade exponențial. Și adăugăm: cu cât calitatea este mai scăzută, cu atât riscul este mai mare .

Cu alte cuvinte, este mult mai bine dacă mâncăm cârnați de mână, din materii prime bune, din porci iberici și hrăniți cu produse bune.

Potrivit Societății Spaniole de Nutriție Comunitară, prezidată emerit de unul dintre cei mai importanți experți în nutriție din Spania, dr. Lluís Serra Majem, „carnatii grasi trebuie consumati ocazional, deoarece contin o cantitate mare de grasimi saturate, colesterol si sodiu, care ne pot afecta sistemul cardiovascular”.

Potrivit unui studiu de amploare care a implicat o jumătate de milion de oameni sănătoși, limita este de 20 de grame de cârnați pe zi. Aceasta înseamnă că peste această sumă zilnică crește riscul de mortalitate.

Cu toate acestea, mulți experți avertizează că consumul de cârnați în fiecare zi este excesiv.

Potrivit nutriționistului și medicului Miguel Ángel Álvarez Lázaro, „cârnătul trebuie consumat cu moderație, cu moderație, și ar fi bine să-l mănânci de câteva ori pe săptămână”.

Álvarez Lázaro adaugă, în conversația cu Comer, că „este important ca cârnații să fie de calitate, pentru că atunci grăsimile vor fi și ele de calitate”.

El citează ca exemplu șunca: „Dacă este hrănită cu ghindă, grăsimea este sănătoasă în cantități mici, comparabilă chiar și cu uleiul de măsline extravirgin – în schimb, dacă mâncăm foie gras hiperprocesat sau mortadela cu aditivi artificiali, grăsime va fi mult mai rău.”

Să nu încetăm să consumăm o mâncare atât de delicioasă precum cârnații, dar să o facem cum trebuie: cu moderație și de bună calitate. Dacă ne limităm consumul, ne putem permite să cheltuim puțin mai mulți bani pentru a-l îmbunătăți.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel