Sari la conținut

De ce NU TREBUIE să faci duș în fiecare dimineața? Un expert în igienă demontează tot ce știam pănă acum de igiena corpului!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Milioane de oameni fac duș dimineața ca parte a rutinei lor pentru a se trezi și a se simți proaspeți pentru întreaga zi. Dar, potrivit unui expert în igienă, dușul în fiecare zi  „chiar nu este important” și nu trebuie făcut.

Profesorul Sally Bloomfield, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a spus că singurul motiv pentru care facem acest lucru este să fim „acceptabili din punct de vedere social”, acoperind mirosul „urât” al corpului.

Săptămâna trecută, Amou Haji, supranumit „cel mai murdar bărbat din lume” pentru că nu s-a spălat timp de aproape șapte decenii, a murit la vârsta de 94 de ani în Iran.

Iar profesorul Bloomfield, care a susținut campania de spălat pe mâini a guvernului în timpul pandemiei de Covid, a sugerat că nu era nimic în neregulă cu stilul său de viață din punct de vedere al igienii.

Profesorul  susține că spălarea în exces ar putea elimina din organism microbiomul său autoreglabil – microorganismele care trăiesc în corpul nostru și ajută la controlul nivelului de ulei de pe piele. În teorie, dermatologii spun că poate lăsa pielea mai susceptibilă la iritanți.

„După părerea mea, nu trebuie să facem baie și duș în fiecare zi. De fapt, nu trebuie deloc să facem baie și duș. Există microbi pe corpul nostru care produc mirosuri neplăcute, dar nu ne sunt dăunători.

Și motivul pentru care facem baie și duș este că vrem să scăpăm de aceste mirosuri și vrem să ne simțim confortabil. Este în regulă, dar în ceea ce privește prevenirea bolilor, nu este cu adevărat important”, a declarat profesorul Bloomfield, potrivit dailymail.co.uk.

În ciuda afirmațiilor sale, profesorul Bloomfield a recunoscut că încă face duș în fiecare zi pentru a-și păstra părul „rezonabil”.

Întrebată dacă practică ceea ce predică, ea a spus: „Fac un duș în fiecare zi ca parte a spălării părului. Se întâmplă să fiu vanitoasă și îmi place ca părul meu să arate rezonabil și, pentru a putea face asta, trebuie să mă spal o dată la două zile”.

Ea a mai susținut că oamenii ar trebui să-și spele întotdeauna tot corpul înainte de a intra într-o piscină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel