Sari la conținut

De ce o dietă este eficientă pentru anumite persoane, dar nu neapărat și pentru noi? Nutrigenomica poate răspunde la această întrebare

dietă

Investigațiile de nutrigenomica sunt o noutate în România, atât pentru pacienți cât și pentru specialiști. 

Autor: Dr. Adina Trandafir, co-fondator Nutriescience.

În momentul de față putem considera nutrigenomica drept un domeniu al nutriției, care, în consecință, trebuie să dețină un loc important în deciziile noastre în ceea ce privește alimentația.

Așa cum viața începe prin diviziunea celulară, iar ADN –ul este deținătorul informației genetice din organismul nostru, tot așa, atunci când vorbim despre nutriția individului, nu putem să ignorăm componența genetică ci, dimpotrivă, trebuie să începem analiza cu ea.  Și aici nu mă refer neapărat la transmiterea ereditară a caracterelor, ci la modificările la care poate fi supus materialul genetic sub acțiunea factorilor de mediu.

Nutrigenomica încearcă să lămurească acest aspect explicând varietatea de răspunsuri apărute la diferiți indivizi sau la nivelul unei populații în condițiile aplicării aceleiași diete. Analiza modului în care reacționează genele explică felul în care diferiți componenți alimentari pot afecta expresia acestora prin amplificarea expresiei lor sau dimpotrivă prin supresia genică.

La nivel molecular, nutrienții pot transmite semnale care pot fi traduse în modificări ale genelor, prin urmare, nutrigenomica poate stabili ce se întâmplă în celulele noastre când mâncăm,  în funcție de ce mâncăm sau chiar dacă aportul nostru alimentar este insuficient. Astfel de variații genetice explică de ce răspunsul indivizilor la aceeași dietă este diferit, de ce uneori indivizi cu aceleași patologii supuși acelorași condiții au rezultate care se abat de la răspunsul mediu apărut în rândul populației. Variația genetică poate afecta apetitul, aportul caloric și preferințele alimentare precum și secreția de insulină, multiplicarea celulelor grase și metabolismul lipidic și multe alte procese.

Stabilind modul în care organsimul nostru reacționează la diferiți nutrienți, nutrigenomica poate explică impactul pe care dieta îl are în procesul de îmbătrânire și în patologiile legate de acest proces. Experimentele genetice în mod evident nu pot fi realizate pe om, prin urmare,  evoluția și desăvârșirea acestor studii este un proces anevoios.

În cazul indivizilor sănătoși, informațiile furnizate de analiza genelor implicate în digestie, absorbție și metabolizare reprezintă un instrument important în prevenție. Diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare cunoscute drept bolile civilizației pot fi prevenite și ameliorate prin cunoașterea eventualelor modificări de la nivelul genelor. Și în acest caz,  nutrigenomica este de real folos. Cunoscând care nutrienți  au impact pozitiv sau negativ, putem controla declanșarea sau manifestarea patologiilor.

De exemplu dieta bogată în glucide determină un polimorfism exagerat al genei Adiponectina care contribuie la insulinorezistență și la apariția diabetului de tip II. Tehnologiile avansate ne permit analiza concomitentă a mai multor molecule, fapt extrem de important, deoarece majoritatea patologiilor nu sunt determinate de mutații monogenice, ci de interacțiuni complexe ale mai multor gene. 97 de gene au fost identificate ca având contribuție în acumularea de grăsime. Expresia acestor gene depinde de interacțiunea complexă dintre ele și mediul înconjurător.

Concluziile numeroaselor studii legate de nutriția personalizată care utilizează informațiile furnizate de analiza genomică dovedesc o îmbunătățire certă a rezultatelor terapeutice atunci când aceste informații sunt utilizate în terapie comparativ cu  simpla utilizare și  respectare a unor ghiduri generale de tratament pentru diferitele patologii.

Așadar, cui folosesc testele de nutrigenomică? Trebuie mai întâi să admitem că informațiile oferite de analizele nutrigenomice sunt esențiale în prevenție și indispensabile în tratamentul medical nutrițional al diferitelor patologii. Prin urmare, fiecare dintre noi, dacă are la dispoziție astfel de rezultate, le poate utiliza sub îndrumarea unui nutriționist. Beneficiul evident este creșterea  calității  vieții, ameliorarea sau chiar tratamentul unor patologii care sunt direct corelate cu dieta.

Nutrigenomica are potențialul de a preveni și trata bolile corelate cu dieta și de a stabili riscul individual și metodele de prevenție pentru fiecare individ.

 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: