Sari la conținut

De ce poți avea tensiune mare și puls scăzut

Hipertensiunea arterială
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiune

Tensiune mare și puls mic cauze. Tensiunea arterială crescută și pulsul scăzut tind să apară atunci când luați medicamente pentru hipertensiune. Dar poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni grave sau a tensiunii arteriale crescute netratate.

Tensiunea arterială și pulsul sunt două măsurători pe care medicul le poate utiliza pentru a vă monitoriza inima și sănătatea generală. Deși, sunt similare, fiecare poate spune lucruri foarte diferite despre ceea ce se întâmplă în organism.

Pulsul, numit și ritm cardiac, se referă la numărul de bătăi pe minut ale inimii. Măsurătorile tipice ale impulsurilor variază de la 60 la 100 de bătăi pe minut.

Tensiunea arterială este o estimare a forței pe care sângele o exercită asupra vaselor de sânge. O valoare tipică pentru tensiunea arterială este 120/80. Medicii consideră că tensiunea arterială este crescută atunci când este cuprinsă între 130 și 139 sistolică și peste 80-89 diastolică.

Dacă aveți tensiune arterială crescută cu un puls scăzut, înseamnă că sângele exercită o presiune crescută asupra vaselor de sânge, dar inima bate cu mai puțin de 60 de ori pe minut.

Care este legătura dintre tensiunea arterială crescută și pulsul scăzut?

Pentru a înțelege modul în care pulsul și tensiunea arterială se pot influența reciproc, gândiți-vă la puls ca la un sistem electric și la tensiunea arterială ca la instalația sanitară.

Pulsul este controlat, în principal, de impulsuri electrice. Aceste impulsuri călătoresc prin inimă, determinând inima să bată. Exercițiile fizice, stresul, frica și alți factori pot accelera pulsul. Sedentarismul îl poate încetini.

Acest sistem electric stimulează mișcarea de pompare care propulsează instalația sanitară al inimii. Când „conductele” sau vasele de sânge nu sunt blocate, sângele curge ușor prin ele.

Dacă vasele de sânge sunt îngustate sau blocate, inima trebuie, fie să se contracte mai tare, fie să bată mai repede pentru a pompa sângele. Acest lucru duce la hipertensiune arterială.

Tensiune mare și puls mic simptome

Când tensiunea arterială și pulsul sunt dezechilibrate, inima e incordată. Este posibil să aveți, de asemenea, o serie de simptome, inclusiv:

  • confuzie,
  • ameţeală,
  • leșin sau aproape leșin,
  • oboseală,
  • dificultăți de respirație,
  • slăbiciune.

În cazuri foarte extreme, ritmul cardiac scăzut și tensiunea arterială crescută pot duce la stop cardiac.

Ce cauzează tensiunea arterială crescută și pulsul scăzut?

Există mai mulți factori care pot provoca tensiune arterială crescută și puls scăzut.

Țesut cardiac îngroșat

Hipertensiunea arterială, pe termen lung, poate duce la scăderea pulsului. Hipertensiunea arterială poate determina remodelarea țesuturilor inimii. De exemplu, țesutul poate deveni mai gros în încercarea de a bate mai tare. Este mai greu pentru acest țesut îngroșat să conducă impulsuri electrice. Ca urmare, pulsul poate încetini, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a transmite impulsuri electrice.

Medicamente pentru hipertensiune

Unele medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, în special beta-blocante și blocante ale canalelor de calciu, pot provoca, de asemenea, un puls scăzut. Pentru a scădea tensiunea arterială, aceste medicamente vă scad pulsul, reducând efortul depus de inimă.

Leziuni traumatice sau sângerări interne

Un traumatism cerebral sau hemoriagie în jurul creierului poate provoca, de asemenea, o combinație de tensiune arterială crescută și un puls scăzut. Atît traumatismele, cât și hemorgaiile cerebrale cresc presiunea asupra creierului, ducând la un fenomen numit reflexul Cushing.

Simptomele reflexului Cushing includ:

  • ritm cardiac lent,
  • tensiune arterială crescută,
  • respirație neregulată sau foarte lentă.

Dacă ați avut recent vreun fel de lovituri la nivelul capului și observați aceste simptome, contactați imediat un medic.

Tensiunea mare și pulsul mic, un motiv de îngrijorare?

Dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială și aveți tensiune arterială ușor ridicată și un puls scăzut, acest lucru nu este, în general, un motiv de îngrijorare.

Dar dacă nu luați niciun medicament, cel mai bine este să vorbiți cu un medic pentru a afla ce se întâmplă. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți simptome de puls scăzut, cum ar fi amețeli sau dificultăți de respirație.

Intervalul normal al puslului este de 60 până la 100 de bătăi pe minut. Unele persoane pot avea, pur și simplu, un puls mai mic. Exemplele includ sportivii sau cei într-o formă fizică foarte bună. Exercițiile fizice vă pot crește temporar tensiunea arterială. Deci, dacă faceți mișcare regulată, este posibil să aveți un puls natural scăzut și o tensiune arterială mai mare imediat după ce vă antrenați.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel