De ce riscul de INFARCT este mai mare iarna? Medic: Creşte ritmul cardiac

De ce riscul de INFARCT este mai mare iarna? Temperaturile scăzute afectează inima. Potrivit cardiologilor, frigul impune un efort de adaptare pentru organism. Ce înseamnă acest lucru? Inima trebuie să depună eforturi în plus pentru buna circulaţie a sângelui.

Iarna, în corp se produc anumite modificări de adaptare. Astfel, spun medicii, în condiţii de temperaturi scăzute, creierul secretă neurotransmiţători care trimit semnale vaselor de sânge pentru a se contracta.

Această vasoconstricţie, sensibilă mai ales la nivelul extremităţilor, explică de ce avem mâinile şi picioarele reci. Pentru că vasele se îngustează, inima trebuie să muncească mai mult pentru a propulsa sângele în corp.

Din acest motiv, în condiţii de frig, frecvenţa cardiacă se măreşte, tensiunea arterială creşte, iar consumul de oxigen este mai mare. Pe fondul acestor modificări, persoanele vulnerabile au un risc mai mare iarna de a face infarct, accident vascular cerebral sau ruptură de anevrism.

Oamenii de știință din Suedia spun că riscul de infarct este mai mare în zilele reci, din cauza modificărilor specifice în condiţii de frig – creşterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, nevoie mai mare de oxigen şi probabilitatea crescută de coagulare a sângelui. În plus, infecțiile tractului respirator sunt mai severe și se răspândesc mai ușor în timpul iernii, ceea ce, la rândul lor, pot declanșa un atac de cord, potrivit medicalnewstoday.com.

Factori de risc
Mecanismele de adaptare a inimii la frig favorizează riscul de apariție a infarctului și a accidentului vascular cerebral mai ales la cei cu hipertensiune, diabet sau cu boli renale cronice.

La fumători, riscul de infarct este mai mare iarna, pentru că ţigările exacerbează vasoconstricţia.

Alţi factori de risc sunt:

  • Vârsta înaintată;
  • Istoricul familial;
  • Obezitatea;
  • Sedentarismul;
  • Consumul de alcool şi de grăsimi saturate sau trans.

Potrivit unui studiu recent, fumatul și consumul de alcool sunt factorii de risc cel mai probabil să declanșeze un atac de cord la temperaturi scăzute.

Cardiacii trebuie să evite ieșirile când este foarte frig, iar dacă sunt totuși nevoiți să facă acest lucru, trebuie să poarte haine călduroase, în straturi.

Mănușile și căciula sunt indispensabile, pentru a se reduce pierderile de căldură. De asemenea, trebuie evitate eforturile prea solicitante.

Recent Posts

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

25 de minute ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

56 de minute ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

o oră ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

2 ore ago

Băutura miraculoasă care curăță colonul de toate toxinele

Sindromul intestinului iritabil, constipație cronică, permeabilitate intestinală crescută, colon iritabil - sunt câteva dintre problemele…

2 ore ago

ANM anunţă fenomene EXTREME în luna MAI. PROGNOZA meteo detaliată

Potrivit meteorologilor AccuWeather, luna mai aduce o prognoză meteo atipică, împotriva curentului din ultimele luni.…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia