Sari la conținut

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

suc de fructe
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Suc de fructe sau fructe întregi? Ce spun medicii despre acest lucru

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o opțiune sănătoasă și delicioasă, dar medicii spun că sucurile de fructe naturale pot conține cantități mari de zahăr și calorii decât fructele întregi. Aceasta poate duce la probleme de creștere a nivelului de zahăr din sânge și la de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate și ris.

fructe sau sucuri de fructe?
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sucuri naturale în locul fructelor în forma brută

Multe persoane prefără să consume sucuri naturale în locul fructelor în forma brută. Însă, potrivit experților, există câteva motive importante pentru ate determina să mânânci fructe întregi în loc de a consuma sucuri de fructe. Iată care sunt acelea:

Fibre
Fructele întregi conțin fibre, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății intestinale și reglarea tranzitului intestinal. Sucurile de fructe, în general, pierd fibrele din fructe în procesul de prelucrare și filtrare. Consumând fructele întregi, beneficiați de fibrele esențiale, care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și mențin senzația de satietate, reducând riscul de supraalimentare.

Nutrienți
Sucurile de fructe sunt de obicei procesate termic pentru a le prelungi durata de valabilitate, iar acest proces poate elimina sau distruge o parte din compușii nutriționali benefici. Consumul de fructe întregi vă asigură că obțineți toți nutrienții esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și antioxidanții în formă naturală, înainte ca aceștia să se degradeze.

Controlul caloriilor

Sucurile de fructe conțin în general mai multe calorii decât fructele întregi, deoarece acestea pot conține cantități concentrate de zahăr și sunt adesea consumate în porții mai mari. Mâncarea fructelor întregi vă permite să vă controlați mai bine aportul caloric, deoarece sunt bogate în apă și fibre, oferind senzație de sațietate fără aportul suplimentar de calorii.

Controlul nivelului de zahăr din sânge

Sucurile de fructe au un indice glicemic mai mare decât fructele întregi, ceea ce înseamnă că pot duce la creșteri mai rapide și mai mari ale nivelului de zahăr din sânge.

Consumul fructelor întregi, împreună cu fibrele conținute, ajută la absorbția mai lentă a zahărului, menținând nivelul de zahăr din sânge stabil și reducând riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Așadar, consumul fructelor întregi oferă o varietate de beneficii nutriționale și pentru sănătate în comparație cu consumul sucurilor de fructe, datorită conținutului de fibre, nutrienților esențiali, controlului caloriilor și nivelului de zahăr din sânge.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel