Sari la conținut

De ce să NU iei antibiotice când faci viroze respiratorii. Medic: Antibioticele nu atacă virusurile

Antibiotice
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Pericolele uriașe ale consumului de antibiotice

De ce să NU iei antibiotice când faci viroze respiratorii. Medic: Antibioticele nu atacă virusurile

Medicii încearcă să lămurească oamenii în legătură cu abuzul de antibiotice întrucât acesta reprezintă o problemă majoră în societatea contemporană. Ei explică faptul că utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a antibioticelor poate duce la apariția unor bacterii rezistente la tratamentele existente, ceea ce poate pune în pericol sănătatea publică.

Antibioticele și virozele respiratorii

antibiotice
Sursă foto: arhvă Doctorul Zilei

De exemplu, dacă luați antibiotice într-o viroză respiratorie, împiedicați organismul să lupte împotriva virusurilor. În emisiunea Doctor de bine, Carmen Chifiriuc, porfesor la Facultate de Biologie, a explicat de ce antibioticele nu acționează împotriva virusurilor.

 „Antibioticele nu au cum să acționeze împotriva virusurilor, ba dimpotrivă, având un anumit grad de toxicitate, îngreunează funcția de imunitate a organismului antivirală. Nu pentru viroze, care sunt atât de frecvente”, explică medicul, potrivit sursei citate.

Viroza durează mai mult, cu simptome mai severe, dacă luăm fără sens antiobiotice de la început. În schimb, aceasta e formula sigură să dezvoltăm rezistență la antibiotice.

Ce înseamnă această rezistență a organismului la antibiotice?

 

 „Nu numai că nu va elimina procesul infecțios, dar va stimula bacteria, care este rezistantă să se multiplice. Deci ce nu te omoară, te face mai puternic. Infecția respectivă va fi mult mai puternică și cu tendință de cronicizare”, spune Carmen Chifiriuc, profesor la Facultatea de Biologie.

Bacteriile comunică între ele

Din păcate, fenomenul este și mai grav. Bacteriile comunică între ele. Bacteriile rezistente la antibiotice duc informația mai departe la toate bacteriile bune pe care le avem în organism și fără de care nu putem trăi.

Carmen Chifiriuc, profesor la Facultatea de Biologie, spune: „Se numesc chiar așa – platforme genice mobile. E ca și când bacteria rezistentă ar avea o firmă de transport, camioane. Încarcă aceste camioase și le distribuie în toată lumea microbiană. Va deveni rezistentă. Este una din cele mai mari amenințări nu doar de sănătate publică, ci una dintre cel mai mari amenințări globale”.

Din cauza schimbului de informații între bacterii, ele vor deveni rezistente la antibiotic. Riscul cel mai mare este că, în propriul intestin, populat masiv de bacterii, să apară o specie rezistentă la antibiotice. Și toate bacteriile bune din intestin vor căpăta această rezistență, care înseamnă apărare slabă și foarte slabă în fața tuturor infecțiilor.

Antiinflamatoarele, medicamentele antiacid și antibioticele luate fără sens ajung la nivelul bacteriilor din intestine și produc haos. Așa apare inflamația. Intestinul devine permeabil.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel