Sari la conținut

De ce se rădea în cap Sinéad O’Connor. Motivul este șocant: „Eram violată și molestată”

sursa foto: retete si vedete

Au vrut să-mi las părul foarte lung”, a declarat regretata cântăreață irlandeză Sinéad O’Connor pentru Oprah Winfrey în 2014, „și să port fuste mini și tot felul de lucruri pentru că (directorii de case de discuri) au considerat că aș arăta mult mai frumoasă. Așa că m-am dus direct la frizer și mi-am ras restul părului”.

O’Connor, care a murit miercuri, 26 iulie, la vârsta de 56 de ani, a debutat cu tunsoarea în 1987, când avea doar 20 de ani – la doi ani după ce a semnat contractul de înregistrare. A fost un act de sfidare, un refuz ca înfățișarea și feminitatea ei să fie transformate în marfă de către industria muzicală. Chelia lui O’Connor a devenit rapid o piatră de temelie a imaginii sale publice și o reprezentare vizuală a dispoziției sale rebele.

Capul tuns are o istorie complicată și contradictorie care a dus la transformarea acestuia într-un simbol al nonconformismului – în special pentru femei.

În culturile antice, înainte de producția în masă de produse de igienă și de sisteme sanitare adecvate, părul strâns tuns proteja comunitățile de răspândirea păduchilor. Preoții și preotesele din Egiptul antic erau binecunoscuți pentru faptul că se radeau pe tot corpul pentru a promova curățenia. Soldații din Imperiul Roman aveau, de asemenea, părul scurt, spre deosebire de vikingii din Scandinavia sau de luptătorii celți, cunoscuți pentru șuvițele lor tipic lungi.

Sinead O’Connor s-a ras în cap când avea doar 20 de ani, iar acest stil a avut un ecou instantaneu în rândul unei generații hotărâte să sfideze normele de gen și standardele de frumusețe ale societății. În timp ce regretata cântăreață irlandeză a ales acest stil pentru a transmite un mesaj executivilor din domeniul muzical, motivul pentru care a rămas cu această tunsoare este mult mai devastator.

Artista născută în Dublin va fi amintită pentru cariera sa prolifică, în care a lansat 10 albume de studio între 1987 și 2014. Dar imaginea androgină a icoanei a ieșit în evidență în rândul unei industrii muzicale cunoscute pentru că vindea un standard stereotipic de feminitate, scrie Edinburg News.

Sinead O'Connor a murit
sursa foto: retete si vedete

De ce se rădea în cap Sinéad O’Connor

O’Connor s-a ras în cap pentru prima dată în 1988, pentru a trimite un mesaj executivilor muzicali care doreau ca ea să fie mai feminină. Însă cântăreața a ales să își păstreze acest stil pentru tot restul vieții.

În timpul unui interviu cu Dr. Phil, ea a dezvăluit de ce decizia a fost atât de importantă pentru ea și a discutat cu sinceritate despre presupusul abuz pe care l-a suferit din partea mamei sale.

O’Connor a spus: „Sora mea avea cel mai frumos păr roșcat, un păr roșcat glorios, genul de păr pe care ai fi invidios.”

„Dar mama și-a băgat în cap că părul surorii mele era urât, oribil și dezgustător. Și a început, când aveam părul lung, să ne prezinte ca fiind fiica ei frumoasă și fiica ei urâtă. Și de aceea mi-am tăiat părul. Nu am vrut să fiu drăguță”.

O’Connor a continuat, sugerând că a existat un alt motiv devastator pentru care ea l-a scurtat.

„Eram violată și molestată”

„Era periculos să fii drăguță pentru că eram violată și molestată peste tot pe unde mergeam”, a spus ea, potrivit sursei.

„Asta a fost o parte imensă din asta. Nu am vrut să fiu violată sau molestată, nu am vrut să mă îmbrac ca o fată, nu am vrut să fiu drăguță. Și celelalte fete te băteau dacă erai drăguță”.

Sinead O’Connor și-a îndreptat apoi atenția către „afacerea muzicală” și către modul în care presupusele presiuni exercitate de directori au inspirat-o să păstreze această lungime. Ea a declarat pentru Dr. Phil: „Am fost întrebată într-o zi dacă aș vrea să-mi las părul lung și să port fuste scurte pentru că voiau să mă vândă pentru sexualitatea mea.

„Nu am vrut să mi se vândă asta”, a adăugat ea. „Dacă voiam să am succes, vroiam să fie pentru că eram o muziciană bună”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel