Sari la conținut

De ce simțim nevoie de ceva dulce imediat după masă

consum excesiv de zahăr, ingrașă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul excesiv de zahăr duce la obezitate

Te întrebi de ce simțim nevoie de ceva dulce imediat după masă? Ei bine, Unul dintre motive poate să fie obișnuința. Suntem obișnuiți să mâncăm un desert după masă, iar creierul nostru cere.

Putem controla asta, chiar dacă o să ne fie greu câteva zile.

”De asemenea, acea nevoie de dulce la scurt timp după masă poate să însemne și că am mâncat prea mult sau mâncarea a fost prea grea, iar corpul nostru este foarte solicitat de digestia alimentelor respective. Deci pot fi mai multe motive, dar, în general, obiceiul este cel care ne strică alimentația. Indiferent de motiv, nu ar trebui să mâncăm dulce imediat după masă. În cel mai rău caz, un pătrățel de ciocolată neagră ne poate ajuta să trecem peste acel moment,” a precizat nutriționistul Adina Rusu, în cadrul unui interviu pentru adevărul. 

De ce nu e bine să mănânci fructe imediat după masă

Un alt desert, mai sănătos care ne poate satisface nevoia de dulce sunt fructele. Însă, indicat ar fi să nu mâncăm fructele imediat după masă, ci să facem o pauză, pentru că după masă, ficatul nostru este deja încărcat cu nutrienții care au venit de la felurile principale, astfel încât ar fi ideal să nu-l mai încărcăm și cu zahărul din fructe.

Din punct de vedere chimic, zahărul din fructe și zahărul rafinat sunt la fel. Însă efectele lor asupra sănătății sunt complet diferite. Pofta de dulce poate fi satisfăcută în mod sănătos cu ajutorul fructelor. Fructele conțin o cantitate mare de fibre care întârzie absorbția zaharurilor. Prin urmare, provoacă mai puțin stres pancreatic decât zahărul din alimentele procesate.

Organismul procesează zahărul din fructe diferit, deoarece fibrele din acestea reduc impactul glucozei.

Zahărul din fructe, o alternativă sănătoasă

În mod similar, legumele pot conține fructoză în cantități variabile și, de asemenea, carbohidrați complecși care se transformă în glucoză după digestie, astfel încât organismul să-i poată folosi, scrie Doza de Sănătate.

Zahărul rafinat nu este sănătos deoarece prăjiturile industriale, gustările și bomboanele conțin zaharuri și sunt foarte procesate de industria alimentară. Zahărul adăugat îmbunătățește gustul alimentelor și poate provoca o anumită dependență.

Zaharurile simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau altele, au același efect asupra corpului, deoarece sunt un substrat energetic. Cu toate acestea, zaharurile simple nu apar în mod natural izolat. Ele vin împreună cu alți nutrienți ca parte a alimentelor naturale, ceea ce înseamnă că absorbția zahărului este una lentă, sănătoasă pentru organism.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: