Sari la conținut

De ce sunt atât de periculoase mutațiile virusurilor și ce rol au în supraviețuirea virusului?

varianta delta

Încă de la începutul pandemiei, noul coronavirus a avut o serie de mutații. Acest lucru era de așteptat, sunt de părere specialiștii, întrucât aceasta este evoluția naturală a unui virus de orice tip. Mutațiile virusurilor asigură supraviețuirea agentului patogen, adaptându-se la mediul înconjurător și provocând o răspândire mai rapidă.

Mutațiile virusurilor au loc cu fiecare gazdă. Cu cât se răspândește mai mult un anumit virus, cu atât mai repede va suferi mutații. Aceste noi tulpini asigură supraviețuirea și de, asemenea, face virusurile din ce în ce mai puternice. Cu toate că un virus poate avea zeci de mutații până devine periculos pentru om, acestea trebuie identificate la timp.

„Virusul încearcă să se adapteze. În momentul în care se adaptează se modifică astfel încât să supraviețuiască. S-a modificat, a reușit să supraviețuiască, organismul a pierdut, virusul a câștigat, dar a ieșit un virus mai puternic”, explică Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, potrivit Digi24.

Dintre  noile tulpini care circulă în acest moment, la nivel mondial, în România a ajuns cea din Marea Britanie. Aceasta, spun specialiștii, este cu 70% mai contagioasă, cu toate că în România s-au descoperit puține cazuri. Specialiștii sunt de părere că numărul real poate fi cu mult mai mare, însă nu se fac destule analize.

După ce un virus suferă modificații, este esențial să împiedici cât mai mult din răspândirea acestuia.

„Vedem în statele vestice restricțiile care s-au impus ca urmare a circulației noii tulpini, măsurile sunt mai dure, și dacă nu vom avea o evaluare corectă a circulației noii tulpini, probabilitatea să luăm măsuri corecte la timpul potrivit va fi mult mai mică.

Cu cât se va transmite la mai multe persoane, cu atât va da forme diferite și tulpini diferite care pot aduce o direcție de evoluție total neprevăzută și dramatică a acestei pandemii.”, explică Beatrice Mahler.

Astfel, deși mutațiile apărute până în acest moment nu prezintă un risc foarte ridicat, oferă virusului oportunitatea de a se transforma în tot mai multe tulpini. De aceea, diminuarea rapidă a răspândirii virusului este foarte importantă, înainte ca acesta să dezvolte o formă care să prezinte un pericol și mai mare asupra sănătății.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel