Sari la conținut

De ce ”te strânge” pielea după ce te speli? Greșelile de îngrijire care duc la riduri și acnee

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Piele uscată

Ingrijirea pielii este unul din domeniile in care intalnim sfaturi la tot pasul, care sunt fie promovate de diverse reclame la produse cosmetice, fie idei larg raspandite si repetate atat de des, incat au ajuns la rang de reguli de baza daca ne dorim un ten sanatos si tanar cat mai multa vreme. Doctorul Laurentiu Vladau, medic specialist dermatolog a adus in discutie sase din cele mai cunoscute astfel de sfaturi si explica cu argumente medicale daca sunt mituri sau nu si care este adevarul din spatele lor.

1.      Tenul gras nu are nevoie de hidratare

Desi poate parea greu de crezut, tenul gras poate sa devina si el deshidratat. Sebumul, sau uleiul caracteristic tenului gras, se varsa la suprafata pielii din glandele sebacee aflate profund in piele. El nu ofera, insa, niciun avantaj in ceea ce priveste hidratarea pielii. Aceasta este mentinuta datorita unor lipide produse ca urmare a procesului de reinnoire a epidermului la fiecare 28 de zile, care formeaza o anvelopa de protectie impotriva pierderilor de apa si care au o compozitie diferita de cea a sebumului. Principala molecula care are rol in hidratare este acidului hialuronic din stratul mijlociu al pielii care fixeaza si mentine apa in derm.

„Persoanele cu ten gras nu sunt scutite de ritualul de hidratare a tenului, in cazul lor cele mai potrivite fiind cremele si serurile pe baza de hidroxiacizi care neutralizeaza sebumul, combinate cu produse care stimuleaza productia naturala de acid hialuronic sau interventii precum peelingurile chimice hidratante sau injectiile cu acid hialuronic”, explica dr. Laurentiu Vladau.

Tenul gras are sanse mai mari sa dezvolte leziuni leziuni inflamatorii, care in urma expunerii la soare, duc la aparitia petelor pigmentare. Din acest motiv, este importanta folosirea unei creme cu factor de protectie, dar si evitarea produselor de machiaj pe baza de ulei.„Procedurile cosmetice preferate de persoanele cu seboree sunt peelingurile chimice cu acid glicolic, salicilic si lactic, deoarece acestea duc la o uniformizare a texturii pielii, reducerea cantitatii de ulei si prevenirea leziunilor acneiforme”, a completat specialistul dermatolog.

2.      Nu avem nevoie de protectie solara intr-o zi noroasa

Radiatiile UV ating suprafata Pamantului chiar si intr-o zi noroasa, astfel ca protejarea pielii este necesara in fiecare zi indiferent de anotimp, prin aplicare unei creme cu indice SPF.

“De asemenea, doamnele nu ar trebui sa cada prada ideii ca purtarea machiajului cu indice SPF le protejeaza. Ar fi necesara aplicarea unei cantitatea de machiaj de 14-15 ori mai mare de font de ten sau pudra decat de obicei pentru a atinge nivelul de protectie pe care il poate oferi un produs realizat special in acest scop”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.

3.      Machiajul cauzeaza acneea

Nu exista studii care sa indice clar faptul ca machiajul poate cauza acnee.

Produsele de machiaj sunt realizate tocmai pentru a ramane pe partea superioara a pielii; ele nu sunt absorbite in pori si nici nu cauzeaza probleme, cum ar putea face spre exemplu cremele hidratante grase, emoliente.

In schimb, acneea poate aparea daca este sarit seara procesul de demachiere, iar machiajul ramane pe ten chiar si pe timp de noapte.

4.      Mit: pielea ar trebui sa se simta stramta dupa spalare

Daca tenul nu are o senzatie de proaspat si suplu dupa spalare, acest lucru inseamna ca a fost folosit un produs care este mult prea dur cu pielea. Produsele prea dure cu tenul priveaza pielea de uleiuri naturale si, in consecinta, pot fi evidentiate ridurile, iar in unele cazuri se poate declansa un episod de acnee, deoarece glandele sebacee vor secreta sebum in exces in aceste situatii.

5.      Daca tenul este curatat des, acneea va disparea

Aceasta este una dintre cele mai comune mituri cu privire la acnee. „Din pacate, insa, demachierea frecventa, folosind o presiune prea mare, sau supraexfolierea pielii nu vor face decat sa agraveze problema. Tenul acneic are nevoie de fapt, de un nivel mic sau mediu de sebum pentru a se proteja. Persoanele care „trateaza” pielea grasa cu produse pe baza de alcool adesea observa ca in final pielea ramane deshidratata, iritata, sensibilizata si chiar mai grasa decat era la inceput”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Bacteriile cauzatoare de acnee se afla mai adanc in foliculi sub piele, astfel ca spalarea tenului la suprafata nu va face ca afectiunea sa dispara. Pielea acneica are nevoie de produse care contin acid salicilic, pentru a curata profund si indeparta impuritatile de la suprafata sau de peroxid de benzoil, care are efect antibacterian.

6.      Apa calda deschide porii, iar apa rece ii inchide

Porii nu sunt sensibili la temperatura. Apa fierbinte duce la vasodilatatie si ulterior la edematiere (“umflare”) temporara a pielii. Acest lucru face porii, sau orificiile de deschidere a glandelor sebacee, mai dilatati si vizibili. In cazul apei reci, efectul este invers. Aceste procese dureaza  secunde sau minute si nu au semnificatie majora asupra caracteristicilor pielii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel