vineri, septembrie 30, 2022

După prânzul la serviciu sau după cină cu prietenii, unii oameni experimentează o senzație de plenitudine și somnolență și doresc să se culce imediat. Aceasta este o situație mai frecventă decât se crede și are o explicație logică.

În urmă cu câțiva ani, se considera că senzația de oboseală după masă era strict legată de efortul energetic pe care procesul digestiv îl cere organismului.

Te-ar mai interesa: Taina Spovedaniei se schimbă, după scandalul Visar...

De ce țt se face somn după masă?

Totuși, anumite investigații au arătat că acest disconfort își poate avea originea în alte motive. Un studiu realizat de Denis Burdakov, cercetător la Universitatea din Manchester, Anglia, a precizat că somnolența după masă este asociată cu modificări ale nivelului de glucoză din sânge care apar în organism după consumul de alimente.

De reținut că glucoza este unul dintre tipurile de zaharuri care sunt necesare pentru funcționarea corectă a ființei umane și că este produsă în mod natural, spre deosebire de zaharurile precum fructoza sau zaharoza.

Conform explicației oferit de omul de știință, glucoza determină o scădere a orexinelor, care, după cum subliniază Salud, „sunt peptide produse de neuroni specializați aflați în hipotalamus și care sunt implicate în reglarea somnului și a stării de veghe în controlul apetitului. ”

Te-ar mai interesa: Un medic chirurg avertizează: Persoanele cu varice...

Aceasta este cunoscută și sub numele de somnolență postprandială. Această tulburare poate rezulta din creșterea glicemiei (sau a glucozei) în timpul metabolismului.

De asemenea, un alt motiv care provoacă această somnolență este că fluxul sanguin este concentrat pe sistemul gastrointestinal, astfel încât celelalte regiuni ale corpului suferă de lipsa circulației.

„O altă cauză este că sunt consumate alimente bogate în zahăr, care determină o creștere a nivelului de triptofan (un aminoacid) și care, la rândul său, determină o scădere a vigilenței”, scrie sursa.

Te-ar mai interesa: Recomandările lui Arafat în cazul unui atac nuclea...

Poți evita senzația de somnolență după masă?

Da, poți! Potrivit experților, cheia este să ai o alimentație sănătoasă. Cel mai important este să ai control asupra alimentelor consumate.

Asta înseamnă că ar trebui să încerci să menții o dietă echilibrată, care să conțină toți nutrienții esențiali pentru organism și care să se remarce prin diversitatea de alimente. În acest sens, experții entității explică că ar trebui să optezi pentru alimente care conțin carbohidrați, grăsimi, proteine ​​și alți nutrienți în cantități recomandate.

Te-ar mai interesa: Prințul George, replică regală pentru un coleg car...

Pe de altă parte, ei sugerează și reducerea porțiilor de zahăr care sunt consumate pe zi, evitând în special produsele care au zaharuri adăugate, deoarece acestea pot fi dăunătoare sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private