Sari la conținut

De ce tot mai multe femei apelează la labioplastie. Avantajele operației care modifică zona intimă

Până nu demult, labioplastia era un subiect tabu la noi, însă, de câțiva ani, acest lucru s-a schimbat. Sunt din ce în ce mai multe femei care apelează la această intervenție chirurgicală pentru a scăpa de complexe sau pentru a-și rezolva anumite probleme. Prin labioplastie se modifică mărimea și forma labiilor mici sau mari.

Dr. Daniela Diveică, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie estetică, a explicat pentru Doctorul Zilei care sunt avantajele acestei intervenții și ce presupune.

Doctorul Zilei: Cine apelează la labioplastie și care sunt motivele?

Dr. Daniela Diveică: La operația de labioplastie apelează femeile de diferite vârste care au labiile prea mari, voluminoase, asimetrice; femeile care au născut sau cele care înaintează în vârstă și se confruntă cu modificarea esteticii labiilor. Labioplastia corectează labiile prea mari, prea lungi, prea voluminoase, cele închise la culoare – hiperpigmentate -, cele “căzute” să le spunem, sau asimetrice.
Pacientele apelează la această intervenție chirurgicală din varii motive. Ori nu se simt confortabil atunci când poartă îmbrăcăminte mulată în zona intimă, vorbim despre costum de baie, colanți, lenjerie intimă, din cauza faptului că labiile sunt prea proeminente, astfel întrezărindu-se conturul sau forma lor; ori sunt deranjate de statul prelungit pe scaun, sau, pur și simplu, se simt inhibate în activitatea sexuală. Aici, pot fi două motive, ori din cauza aspectului lor, ori simt disconfort în timpului actului sexual.

Ce este labioplastia

Ce lucruri esențiale trebuie să cunoască pacienta care apelează la labioplastie?

Operația de labioplastie vizează, cel mai des labiile mici, dar se poate face și pentru labiile mari. Este una dintre operațiile estetice cu cel mai mare procent de creștere.
Zona intimă a ieșit din ce în ce mai mult din zona tabu, și tot mai multe femei doresc să corecteze și estetica acestei zone. Studiile arată că deși este o problemă considerată “minoră”, ea poate afecta încrederea în sine mai ales în viața intimă și de cuplu.
Labioplastia este o operație estetică care, deși solicită o anume “finețe” operatorie și o tehnică specială, NU este considerată deloc o operație complicată pentru pacientă. Aceasta se realizează cu anestezie locală, are o durată de 30-90 min și nu necesită zile de internare. Mai exact, pacienta pleacă acasă în ziua respectivă. Recuperarea este rapidă (1-2 săptămâni), integrală în 6-8 săptămâni.

Operația de labioplastie poate fi făcută de către femei de diferite vârste. Anumite probleme estetice ale labiilor, care pot fi prea mari, prea umflate, asimetrice, alungite, etc, pot exista pur și simplu constituțional, deci și la femeile tinere, pot apărea după naștere, după anumite tratamente hormonale sau odată cu înaintarea în vârstă, când labiile capătă un aspect flasc (labii “căzute”).

Nu există o mărime normală, însă femeile se consideră mulțumite atunci când labiile mici nu depășesc labiile mari, externe. Practic, prin micșorarea excesului de țesut /piele al labiilor, astfel încât labia internă să nu mai depășească labia externă, rezultă un aspect mai tineresc care conferă un plus substanțial de încredere în propria feminitate.

Labioplastie pentru labii mici

Cât de des întâlniți paciente care vă cer această intervenție și ce presupune, mai exact?

Labioplastie pentru labii mici este cea mai frecventă operație din sfera esteticii intime feminine, cel mai frecvent fiind vorba despre micșorarea labiilor mici.
Scopul este de a contura forma și mărimea labiilor într-o formă și un aspect natural, foarte important, conservând sensibilitatea acestora. Ba chiar, nu de puține ori pacientele spun că prin înlăturarea unui țesut excedentar, se obține un plus de sensibilitate.

Ca și tehnici chirurgicale pentru micșorarea și conturarea labiilor mici, amintim metoda “edge” pentru micșorarea labiilor mici. Ea mai este denumită și “metoda amputării” și este folosită atunci când avem exces de piele (hipertrofie labială) bine localizat la nivelul labiilor mici. Practic acest exces este îndepărtat chirurgical, iar noua margine va fi suturată / închisă.
Metoda “wedge” sau metoda “pană” presupune “decuparea” unei “felii” din labie printr-o tăietură în formă de V. Este important ca acest lucru să se realizeze pe cutele pliurilor labiale. Considerată cea mai mare evoluție a labioplastiei, tehnica de tip “pană” implică extirparea, în formă de “V”, a unei porțiuni a labiei. Extirparea se face pe cutele naturale ale pliurilor labiale. Această tehnică menține marginea pielii, păstrează sensibilitatea și are efecte estetice evidente.

Labioplastie pentru labii mari

Dar rejuvenarea vaginală ce presupune?

Operația estetică a labiilor mari face parte din estetica intimă obișnuită, așa-numita “rejuvenare initimă”. Ea nu este la fel de frecventă precum corecția labiilor mici. Aici avem două situații cu care femeile se pot confruntă, în egală măsură: prin pierderea volumului natural odată cu vârstă, labiile mari au un aspect căzut și se dorește a fi remediat sau, din contra, acestea au volum prea mare, sunt prea proeminente și se văd inestetic prin îmbrăcămintea mulată (cameltoe).

Mărirea labiilor mari poate oferi un aspect estetic îmbunătățit și tineresc prin transfer de grăsime obținută sau prin utilizarea de soluții injectabile pe bază de acid hialuronic. De obicei este necesar mai puțin de 50cc de grăsime pentru augmentare bilaterală a labiilor mari. Injecțiile de grăsime sunt efectuate cu canule specializate pentru a evita riscul de sângerare. Acest proces de ptoză (cu piele căzută) a labiei mari poate rezulta din naștere, pierderea în greutate, sau de îmbătrânire. Pielea în exces este cel mai bine de excizat prin rezecții elipsoidale longitudinale de piele și grăsime subcutanată.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel