sâmbătă, iulie 11, 2020

Dr. Gica Nicolae, medic specialist obstetrică ginecologie la Spitalul Filantropia din București, explică, pentru cititoarele Doctorului zilei, care sunt avantajele și dezavantajele nașterii naturale și celei prin cezariană

Dana Lascu

Acest proces fiziologic este, așa cum știm, extrem de complex, iar cezariana nu este întotdeauna modalitatea cea mai sănătoasă…Așadar, tu cum naști? „Dacă mă gândesc la trecut, cezariana a apărut ca o intervenție menită să salveze viața fătului sau a mamei.  Astăzi, a ajuns o modalitate de naștere la cererea pacientei. Nașterea unui copil reprezintă pe departe un eveniment unic în viața unui cuplu. Este un proces fiziologic intim pentru mamă și un moment ideal de consolidare a relației cu partenerul”, explică Dr. Gica Nicolae.

Citește și:

Medicul spune că în ultimii ani femeile se îndreaptă tot mai des către m,etoda chirurgicală.

„Noi, obstetricienii ne confruntăm cu mult prea multe paciente care doresc să nască prin cezariană. De ce? Majoritatea femeilor aleg nașterea prin cezariană de teama durerii din travaliu, însă acest motiv nu mai poate fi invocat în maternitățile mari, datorită metodelor de anestezie utilizate în obstetrică. O altă cauză invocată ar mai fi teama de disfuncții ale planșeului pelvin. Am să redau mai jos avantajele nașterii naturale precum și dezavantajele nașterii prin operația numită cezariană”, arată Dr. Gica Nicolae.

Citește și:

Nașterea vaginală oferă:

–        Risc scăzut de complicații;

–        Mobilizare imediată – pacientele rămân în contact cu fătul, putând să alăpteze imediat, stabilid o legătură afectivă mult mai rapidă cu copilul;

–        Lactația se instalează precoce comparativ cu cezariana;

–        Durere minimă postpartum;

–        Recuperare imediată;

Citește și:

–        Risc mai scăzut de depresie postpartum – prin susținere din partea partenerului în timpul travaliului și în timpul nașterii;

–        Durata scăzută de spitalizare;

–        Necesar de medicamente scăzut (comparativ cu cezariana unde pacienta necesită medicamente antialgice, anticoagulante etc).

Nașterea prin cezariană ar trebui să re realizeze atunci când există o situație ce pune în pericol viața fătului sau a mamei. Ea are numeroase dezavantaje :

–        Risc crescut de sângerare și de apariție a infecțiilor;

–        Riscurile anesteziei;

–        Mortalitate mult crescută comparativ cu nașterea spontană;

–        Risc de lezare a altor organe sau chiar al fătului;

–        Lactație întârziată;

–        Lipsa intimității, nașterea se realizează în sala de operații, fără acces pentru partener;

–        Recuperare lentă;

–        Crește probabilitatea alăptării cu  suplimete de lapte praf

–        Durată crescută de spitalizare;

–        Legatura mamă-copil întârziată (pacienta este cazată 8-12 ore în postoperator fără a putea să se mobilizeze);

–        Posibilitate de implicare a partenerului în actul nașterii scăzută;

–        Riscuri pentru următoarele sarcini datorate cicatricii uterine, inexistente pentru nașterea spontană.

Beneficiile nașterii naturale

„Beneficiile travaliului și ale nașterii vaginale sunt  multiple pentru nou-născut: risc scăzut de detresă repiratorie (travaliul determină un stres pentru făt, ce declanșează secreția unor hormoni cu multiple roluri adaptative), lactație și alăptare rapidă a acestuia și risc mai scăzut pentru anumite boli (autism, boala celiacă, boli alergice)”, spune Dr. Gica Nicolae. Există numeroase cursuri de puericultură unde pacientele sau cuplul se pot informa despre tot ceea ce reprezintă procesul nașterii. Mai mult decât atât, toate detaliile, la aceste cursuri, sunt explicate de moașe. Spitalul Filantropia oferă cursuri săptămânale pentru cupluri, iar participanții, prin informare, vor fi mult mai pregătiți pentru momentul nașterii. „În concluzie, nașterea naturală oferă avantaje multiple. Condițiile actuale din maternitățile mari sunt sporite, partenerii mamelor pot participa activ pe parcursul travaliului, stabilid astfel o legătură precoce a cuplului cu nou-născutul”, conchide medicul specialist în obstetrică ginecologie.

Parteneri