Sari la conținut

De ce vaccinul antigripal e mai bun acum ca oricând

În Statele Unite și în Anglia, de mai bine de o lună, gripa face ravagii. Sunt sute de decese înregistrate, dintre ele circa o treime fiind la copii și adolescenți. Practic, spun specialiștii, gripa e mai răspândită acum ca niciodată, iar tulpina care face ravagii – A(H3N2) sau „aussie flu” cum i se mai spune – este extrem de agresivă și mutagenă, făcând-o rezistentă la vaccin. Chiar și așa doctorii recomandă insistent vaccinarea. Vă explicăm de ce

Dana Lascu

În SUA, în condițiile în care gripa s-a răspândit masiv în toate statele, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – agenția guvernamentală care controlează și acționează în cazul epidemiilor sau a focarelor de boli transmisibile – recomandă și acum vaccinarea spunând că nu este prea târziu chiar dacă suntem la jumătatea sezonului gripal.

Deja avem o epidemie de gripă dată de un virus extrem de agres și mutagen, „importat” din Australia: A(H3N2), față de care vaccinul este eficient în proporție de circa 34%. De ce? Din mai multe motive, unele care țin de cum sunt făcute vaccinurile – OMS estimează în februarie ce viruși vor circula la sfârșitul anului -, iar altele legate de cât de mutageni sunt virușii. Or, potrivit specialiștilor de la CDC, H3N2 este cel mai mutagen virus gripal, asta însemnând că în multe cazuri răspunsul imun dat de vaccinul pentru tulpina de bază a virusului nu este suficient de puternic pentru a bloca infecția cu tulpinile mutante ale acestuia.

Merită să-ți faci acum vaccinul

Specialiștii de la CDC spun că e absolut indicat să-ți faci acum vaccinul gripal în caz că nu îl ai deja.

În primul rând pentru că vaccinul gripal nu conține doar tulpina H3N2, ci și cea de-a doua tulpină A, H1N1, plus două tulpini de tip B. Or, în a doua parte a sezonului gripal, cea în care deja ne aflăm, de regulă virusurile de tip A încep să dispară, începând să circule virusurile de tip B. Anul acesta situația este mai complicată, pentru că avem în același timp cazuistica tulpinilor de Tip B suprapusă peste cea dată de virușii de tip A.

„Încă mai sunt în jur de 11-13 săptămâni din sezonul gripal și sunt tulpini care nu și-au făcut simțită prezența prea puternic deocamdată”, a explicat dr. Daniel Jernigan, directorul Departamentului de Gripă din cadrul CDC, pentru DailyMail Online.

„Întrucât tulpinile de tip B acum își fac apariția, iar asta se suprapune peste activitatea virusului A(H3N2) și a celui A(H1N1), este un foarte bun motiv să vă vaccinați dacă încă n-ați făcut-o”, mai spunea acesta. Important e și că răspunsul imun complet la vaccinul gripal este obținut abia după 2 săptămâni de la vaccinare. Specialiștii CDC spun și că vaccinul este mult mai eficient față de tulpinile B și față de A(H1N1) – celebra gripă porcină, care nu sunt atât de mutagene cum este tulpina australiană care face ravagii acum.

Care sunt tupinile gripale răspândite anul acesta

Sunt multe tipuri de virusuri gripale care circulă în lume, dar patru tintre ele – numite tulpini principale – sunt cele care pot da cele mai mari probleme. În primul rând, toate patru sunt acoperite de vaccinul tetravalent.

A(H3N2) – gripa australiană, după ce în iunie anul trecut (când începe iarna în Australia) a făcut ravagii pe continentul din emisfera sudică. Cei mai afectați sunt vârstnicii (peste 65 de ani), al cărior organism nu produce un răspuns imun puternic față de această tulpină, dar și copiii, care nu au un organism suficient de puternic care să lupte cu agresivitatea virusului.

A(H1N1) – poreclită gripa porcină, afectează cel mai mult copiii. Până în 2009 se credea că afectează doar porcii, dat în acel an a provocat o pandemie după ce a suferit o mutație și s-a răspândit la oameni. Imunizarea pentru această tulpină trebuie refăcută an de an, pentru că, spun unele surse, anticorpii pentru ea nu rezistă mai mult de 6 luni.

B/Yamagata – i se spune gripă japoneză, iar protejați contra ei sunt doar cei care au făcut vaccinul tetravalent, pentru că doar în acesta este prezentă, în premieră mondială, și această tulpină.

B/Victoria – deocamdată numărul cazurilor din această tulpină sunt rare, în SUA spre exemplu fiind raportate anul acesta doar 4.

Românii stau, deocamdată, bine

De la debutul sezonului gripal și până acum, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal tip B. De asemenea, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinic, IACRS și pneumonii) a sărit de 80.000, mai puțin de 100 dintre ele au fost confirmate în laborator ca fiind gripă. Tot la nivel național, la ultima măsurătoare, fuseseră vaccinate peste 700.000 de persoane, pentru că anul acesta, în premieră, statul român a achiziționat un milion de doze de vaccin, de două ori mai mult decât în anii trecuți. „În România, în prezent, intensitatea activității gripei este un scăzută în comparație cu alte țări din Europa de Vest. Comparativ cu aceeași perioadă din 2017, numărul cazurilor înregistrate este mai mic, însa ce este neobișnuit este faptul că virusurile A și B circulă simultan. De regulă tulpina de tip B era identificată abia spre finalul sezonului gripal. Tulpinile de tip B sunt mai virulente, pot determina forme de boală mai grave. Vaccinarea antigripală este încă foarte utilă, poate fi efectuată și în luna ianuarie, organismul având nevoie de două săptămâni pentru a fabrica anticorpi”, arăta prof.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul și reprezentant al regiunii noastre în Comitetul Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa.

Reguli simple de igienă care te pot feri de gripă

Dacă le aplici, ele pot limita răspândirea gripei. Iată care sunt regulile:

– Folosește șervețele de hârtie! Când strănuți sau tușești acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel și aruncă-l imediat la gunoi!

– Deși poate părea incomod, strănută în încheietura cotului! Strănutul în palmă trebuie evitat pentru că virusurile se transmit foarte ușor prin contact direct!

– Spală-te pe mâini cât mai des cu apă caldă și săpun! Evită cât mai mult atingerea ochilor, a nasului și a gurii și spală-te pe mâini după fiecare contact.

– Dacă ești răcit sau ai gripă este mai bine să rămâi acasă! Astfel te vei proteja pe tine, dar și pe cei din jurul tău – colegi, părinți și bunici!

– Mergi la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire!

– Întreabă medicul de familie despre vaccinarea antigripală, aceasta fiind considerată de către specialiști singura metodă de prevenţie activă!

Sursa: Proimunizare.ro

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel