Sari la conținut

De la boli de inimă la diabet. Care sunt cele mai frecvente cauze ale oboselii

Oboseala este descrisă prin senzaţie de extenuare, epuizare şi lipsa energiei. Deşi în majoritatea cazurilor oboseala nu este cauzată de o problemă de sănătate, există situaţii când poate fi însoţi probleme grave de sănătate.

Vă prezentăm mai jos principalele motive ale oboselii:

1. Nu dormiţi suficient

Adulţii au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, iar atunci când nu vă odihniţi suficient, sănătatea şi puterea de concentrare pot fi afectate.

Dacă nu reuşiţi să adormiţi puteţi încerca următoarele soluţii:

  • Utilizați patul doar pentru somn sau activitate sexuală (nu citiți, nu priviți la televizor și nu mâncati în pat)
  • Așezați-vă în pat doar când vă este somn
  • Dacă nu veți reuși să adormiți în timp de 15-20 de minute, ridicați-vă din pat și faceți ceva relaxant pâna veți simți senzația de somnolență
  • Nu stați culcat în pat mai mult decât este necesar
  • Abțineți-vă de la somnul din timpul zilei. 

2. Apneea în somn

Este o fectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. Dacă într-un interval de o oră pacientul are cel puţin zece întreruperi ale respiraţiei, fiecare cu durata de minimum 10 secunde fiecare, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă. În această situaţie, concentraţia de bioxid de carbon din sânge creşte şi apar variaţii ale ritmului cardiac. Scăderea concentraţiei de oxigen declanşează o trezire parţială (“microtrezire”), însoţită de un sforăit puternic şi o inspiraţie bruscă. Apneea în somn netratată duce la complicaţii ca tensiune arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.

Citeste si:

Pentru a ameliora simptomele acestei afecţiuni este indicat să slăbiţi în cazul în care suntţi supraponderal, şi să evitaţi fumatul activ şi pasiv.

3. Nu mâncaţi suficient

Şi atunci când nu mâncaţi suficient sau când nu aveţi o dietă echilibrată care să menţină un nivel normal al glicemiei poate apărea starea de oboseală.

Foarte important este să nu săriţi peste micul dejun şi să includeţi la fiecare masă, alimente bogate în proteine.

4. Anemia

Anemia este una din principalele cauze ale oboselii în rândul femeilor. Problemele apar în momentul în care sângerarile abundente din timpul menstruaţiei conduc la o deficienţă a hemoglobinei care transportă oxigenul, absorbit din aer în plămâni, către toate ţesuturile şi organele din organism. În cazul în care acestea nu sunt alimentate cu o cantitate suficientă de oxigen, apare oboseale.

5. Depresia

Deşi ste o tulburare emoţională, depresia determină şi apariţia unor simptome fizice. Oboseala, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare sunt cele mai frecvente manifestări. Dacă vă simţiţi obosiţi şi cu moralul scăzut, mai mult de câteva săptămâni, consultaţi medicul. Depresia poate fi înlăturată cu ajutorul psihoterapiei.

6. Hipotiroidismul

Dacă aveţi adesea stări de epuizare şi uşoară depresie, experţii susţin că o tiroidă leneşă poate fi de vină. Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, care apare în momentul în care glanda nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Metabolismul este lent, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite.
Diagnosticul poate fi pus în urma unei analiye de sânge, iar tratamentul constă în administrarea unor hormoni sintetici care vor stimula metabolismul.

7. Cofeina

Cofeina poate îmbunătăţi atenţia şi concentrarea în anumite proporţii, însă prea multă poate creşte ritmul inimii, al presiunii arteriale şi provoacă tremurături.

Cum renunţarea bruscă poate provoca şi mai multă oboseală, indicat ar fi să enunţaţi trepat şa ciocolată, băuturi răcoritoare, cafea.

8. Infecţiile urinare

Dacă v-aţi confruntat vreodată cu o infecţie urinară, ştiţi că principalele simptome sunt senzaţia de arsură la urinare şi nevoia imperioasă de a micţiona. Însă, această afecţiune nu provoacă întotdeauna simptome atât de evidente, în unele cazuri oboseala poate fi singurul simptom.  

O urocultură poate confirma rapid existenţa sau absenţa unei infecţii urinare. Tratamentul constă în antibiotice, iar senzaţia de oboseala va dispărea în aproximativ o săptămână de la începerea tratamentului.

9. Diabetul

La persoanele cu diabet zaharat, nivelul foarte ridicat de zahăr rămâne în sânge, în loc să treacă în celulele organismului unde ar trebui să fie transformate în energie. Rezultatul constă într-o lipsă de energie în ciuda consumului suficient de alimente. Dacă oboseala este persistentă şi inexplicabilă, solicitaţi ajutorul medicului.

Tratamentul pentru diabet poate presupune schimbarea modului de viaţă, prin modificarea dietei, terapia cu insulină, necesitatea exerciţiilor fizice şi medicamente care au rolul de a stimula organismul să proceseze zahărul eficient.

10. Deshidratarea

Oboseala poate fi şi un semn al deshidratării.  Indiferent dacă staţi la birou sau aveţi o activitate fizică mai intensă, organismul are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Dacă vă este sete înseamnă sunteţi deja deshidrat. Beti suficientă apă, înaintea unei activităţi fizice planificate. După antrenament, puteţi bea două căni de apă, pentru a va hidratați.

11. Bolile de inimă

Dacă oboseala apare în timpul activităţilor de zi cu zi, cum ar fi treburike casnice, poate fi un semn că funcţia inimii este afectată. Dacă observaţi că vă este din ce în ce mai greu să terminaţi sarcini pe care altă dată le consideraţi uşoare, vorbiţi cu medicul dumneavoastră. Bolile de inimă pot fi ţinute sub control cu mici modificari ale stilului de viaţă şi prin medicaţie şi vă veţi recăpăta şi energia.

12. Alergiile la alimente

În unele cazuri somnolenţa apare şi din cauza alergiilor la anumite mâncăruri. Dacă starea de oboseala se intesifică după ce aţi luat masa, este posibil să aveţi o uşoară intoleranţă la ceva ce aţi mâncat.

Încercaţi să eliminaţi alimentele unul câte unul să descoperiţi care vă provoacă oboseala.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.