Sari la conținut

De la calorii la proteine: cum să alegi batonul proteic potrivit dietei tale

Sursă foto: Gym Stack
Alegerea batonului proteic

Cu valoare proteică și nutritivă ridicată, batonul proteic este un aliat de nădejde pentru o alimentație echilibrată. Aceste batoane sunt consumate de obicei de cei care se antrenează, însă sunt și o variantă practică și rapidă pentru acea gustare și chiar o variantă de desert pentru a renunța la dulciurile pline de calorii nesănătoase. Dar atenție: batoanele proteice nu sunt toate la fel! Așa că te vom învață ce să faci pentru a le alege pe cele mai sănătoase și mai funcționale pentru tine.

Așadar, batonul proteic poate fi opțiune eficientă înainte sau după antrenament, sănătoasă dacă-ți dorești o gustare și chiar desert. Acestea sunt câteva dintre utilizările batonului proteic. Ușor de luat cu tine pentru orice ocazie, poate fi o sursă excelentă de proteine pentru cei care caută o gustare practică de zi cu zi.

O alternativă de gustare sănătoasă, batoanele proteice sunt ideale pentru o masă delicioasă în orice moment. Un alt punct pozitiv este sățietatea, deoarece proteinele furnizează aminoacizi implicați în senzația de sățietate. Înainte de a-ți oferi sfaturile pentru alegerea celui mai bun baton proteic, ar trebui să afli ce este acesta și pentru ce ocazii este indicat.

Ce este un baton proteic?

Celebrele batoane proteice sunt foarte asemănătoare cu ciocolata sau batoanele cu cereale datorită dimensiunii, texturii și aromelor lor. Cu toate acestea, compoziția este destul de diferită. De obicei sunt făcute cu proteine din zer sau proteine vegetale, iar unele sunt îmbogățite cu fibre, vitamine și minerale. Cantitatea de proteine este marele punct culminant al batoanelor, care își propun să ofere într-o porție mică un aport important de proteine pentru multe diete.

La ce se folosește batonul proteic?

Aliați celor care doresc o dietă echilibrată în orice moment, fie la sală, fie în oraș, aceste batoane proteice ajută și la evitarea consumului de alimente bogate în calorii, cu valoare nutritivă scăzută atunci când foamea lovește între mese sau ai poftă de dulciuri. Consumul batoanelor este indicat atunci când căutăm comoditate, fără a ne sustrage de la o alimentație echilibrată. Când le putem consuma? Să vedem:

  • La mijlocul după-amiezii, pentru a potoli foamea.
  • Gustarea de după-amiază sau între cursuri și sesiuni de muncă.
  • În excursii și situații în care vei avea nevoie de o gustare la îndemână.
  • Ca opțiune înainte și după antrenament.
  • O alternativă sănătoasă pentru a atenua dorința de a mânca dulciuri.
  • Creșterea aportului de proteine din dietă, favorizând creșterea masei corporale slabe.

Datorită versatilității și compoziției sale, poate fi o opțiune grozavă pentru cei care doresc să crească aportul de proteine din alimentație, pentru a evita catabolismul (care apare atunci când organismul folosește masă musculară că sursă de energie) și pentru a crește masa musculară.

Poți mânca baton proteic în fiecare zi?

Da! Batonul poate fi consumat zilnic, fără a neglija echilibrul nutrițional al dietei. Totuși, ar trebui să discuți cu nutriționistul și să urmezi recomandările, mai ales dacă ești supus unor diete speciale sau ai anumite afecțiuni.

Care este cel mai bun moment pentru a mânca un baton proteic?

Depinde de obiectivul tău. Pentru cei care se antrenează, poate fi consumat înainte de a începe exercițiile, sau după antrenament. Când vine vorba de o gustare sănătoasă, mănâncă un astfel de baton atunci când te lovește foamea în mijlocul amiezii, în timpul unei călătorii sau într-o pauză de la serviciu.

Care este diferența între batoanele proteice?

Prima diferență constă în compoziție. Batoanele pot fi făcute cu diferite proteine și diferite ingrediente, așa că este important să citești lista de ingrediente și tabelul nutrițional pentru a verifica dacă acesta conține cu adevărat proteine și reprezintă opțiuni sănătoase.

O altă diferență este calitatea proteinei. Există multe batoane făcute cu proteine din zer sau cu proteine vegetale. În cazul proteinelor vegetale, atunci când sunt bine combinate, acestea oferă toți aminoacizii esențiali pe lângă faptul că sunt bogate în aminoacizi importanți pentru a favoriza sățietatea și chiar recuperarea musculară.

Cantitatea de proteine, de asemenea, face diferența dintre un produs de altul. Ar fi indicat întotdeauna să verifici câte grame de proteine oferă batonul, dar nu te limita la asta. La urma urmei, calitatea proteinei este cel mai important lucru pentru ca organismul tău să o folosească mai eficient. Batoanele cu cantități mari de proteine, dar pe bază de cazeină, soia, compuși artificiali și zahăr, pot ajunge să facă mai mult rău decât bine.

Totuși, o altă diferență constă în porție. Batoanele proteice sunt de obicei prezentate în cantități de la 30g la 70g. De asemenea, atenție la valoarea calorică. Există batoane bogate în proteine, dar cu calorii nesănătoase.

Atenție la zahăr și ingrediente artificiale

De asemenea, este important să observi dacă există ingrediente precum zahăr, arome și conservanți artificiali. Aceste ingrediente nu au valoare nutrițională și ar trebui excluse din compoziția batoanelor proteice de calitate nutrițională superioară. Zahărul poate fi „ascuns” sub formă de maltoză, maltodextrină, zaharoză, dextroză, dextrină, fructoză, glucoză, glucoză, sirop de glucoză-fructoză, sirop de porumb, printre alte ingrediente. Ar trebui să alegi produse îndulcite cu ingrediente naturale, precum stevia, și cu arome naturale. Îți recomandăm un baton proteic care are ingrediente naturale pentru aromă. Opțiunile cu cacao pură, lămâie și condimente (cum ar fi turmericul), pe lângă faptul că sunt delicioase, îmbogățesc compoziția batonului datorită puterii antioxidante a acestor ingrediente.

Dimensiune, porții și calorii

Pentru o gustare rapidă, convenabilă și ușor de folosit pentru orice ocazie, versiunile de batoane proteice de 50 g sunt alegerile cele mai recomandate. Opțiunile care oferă aproximativ 11 g până la 13 g de proteine și mai puțin de 200 kcal per porție se pot potrivi perfect în diferite diete.

Cu aceste informații, suntem convinși că alegerea unui baton proteic va fi mult mai ușoară. Optează pentru astfel de gustări, indiferent de motivele pe care le ai pentru a le consumă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel