Sari la conținut

De la ce vârstă îmbătrâneşte creierul? Semne şi simptome. Cum apare degenerarea cerebrală

creier
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Amintirile nu sunt doar în creier

Din cuprinsul articolului

Diferite părţi ale creierului se modifică în timp, la diferite vârste şi, potrivit specialiştilor, primele transformări apar după împlinirea vârstei de 20 de ani.

Ulterior, în jurul vârstei de 40 de ani, volumul creierului descreşte şi apar primele semne de îmbătrânire cerebrală, iar acest proces degenerativ continuă în mod accelerat după vârsta de 70 de ani. Astfel, un studiu publicat în revista Nature arată că îmbătrânirea creierului începe la vârsta de 54 de ani și accelerează la 72 de ani.

Modificările distructive la nivelul ţesutului cerebral apar la maturitate, odată cu scăderea în volum a materiei cenuşii, principala componentă a sistemului nervos central, susţin medicii, care însă nu au o explicaţie ştiinţifică clară pentru acest fenomen.

Îmbătrânirea creierului este asociată de specialişti cu deteriorarea vaselor mici de sânge de la nivel cerebral, precum şi cu apariţia unor boli neuro-degenerative, precum maladia Alzheimer, demenţa sau boala Parkison.

Semne şi simptome

Demenţa implică un grad ridicat de tulburare cognitivă, care face ca persoana respectivă să devină dependentă de familie sau să aibă nevoie de servicii de asistenţă socială.

De altfel, tulburările grupate sub termenul general „demență” sunt cauzate de modificări anormale ale creierului.

Aceste schimbări declanșează o scădere a abilităților de gândire, cunoscute și sub numele de abilități cognitive, suficient de sever pentru a afecta viața de zi cu zi și independența pacientului. Ele afectează, de asemenea, comportamentul, sentimentele și relațiile. Potrivit doc.ro, boala Alzheimer reprezintă 60-80% dintre cazurile de demență.

O persoană cu demenţă prezintă ca un prim simptom în primele faze ale bolii dificultatea de a-şi aminti conversaţii, nume de perssoane, evenimente si acţiuni recente (pierderea memoriei recente). În timp, boala se va manifesta şi prin alte semnale de alarmă:

  • Dezorientare temporo-spaţială;
  • Tulburări de dispoziţie (depresie) şi de comportament (agresivitate);
  • Apariţia suspiciunilor nefondate la adresa persoanelor din anturaj;
  • Repetarea unor cuvinte sau fraze
  • Dificultăţi de memorare a unor cuvinte şi cifre
  • Dificultăţi de vorbire
  • Dificultăţi de îngriţire
  • Dificultăţi de coordonare a mişcărilor în timpul mersului.

La nivel mondial, boala Alzheimer afectează în prezent între 50% şi 70% dintre pacienţii cu demenţă. Potrivit Societății Române Alzheimer, aproximativ 200.000 de persoane din România suferă de această afecțiune, dar doar 35.000 au primit un diagnostic oficial.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel