miercuri, ianuarie 27, 2021

Drumul scurt de la dansatoare la inspector debutant. Cum se fac angăjările la DSP? Ei bine, se publică un anunț pentru depunerea dosarelor, se dă un interviu și este selecționat cine trebuie. O astfel de angajare a fost cazul Mariei Emylia Florescu, care a ajuns direct din platorul Acces Direct în inpector pe anchete epidemologice.

Se pare că pandemia că a făcut loc angajărilor fără concurs în instituțiile de stat.

În data de 6 noiembrie, Direcția de Sănătate Publică a postat un anunț de angajare fără concurs pe perioadă determinată pentru doi medici de medicină generală, un medic stomatolog, un biolog, un asistent medical principal igienă, un asistent de medicină generală principal, cinci asistenți de medicină generală și un post de inspector de specialitate debutant.

Dosarul unei dansatoare alături de dosarele unor medici specializați

După ce au fost selectate dosarele de puse, au rămăs pentru concurs patru persoane pentru cele două posturi de medici medicină generală, trei candidați pentru postul de medic stomatolog și 11 candidați pentru singurul post de inspector de specialitate debutant.

Candidații selectați s-au prezentat la un interviu în data de 13 noiembrie, iar câștigătoarea a fost Maria Emylia Florescu, care a reușit să-și spulbere ceilalți 10 contracandidați. Aceasta a obținut un punctaj record de 93.33 de puncte din 100, fiind chiar mai mare decât al medicului stomatolog și al unuia dintre cei doi medici de medicină generală angajați de DSP în urma interviurilor.

48 de ore pentru depunerea dosarelor

Evident, pe timp de pandemie, lucrurile trebuie să se desfășoare cu viteză. Astfel, DSP București a permis candidaților doar 48 de ore să își depună candidatura, ceea ce ne duce cu gândul că doar cei ce știau sigur despre aceste posturi vacante se puteau mișca atât de repede.

În cadrul anunțului de angajare pe postul de inspector de specialitate se cereau drept condiții  de angajare diplomă de licență în domeniul economic, juridic sau tehnic.

Studiile Mariei Emylia Florescu sunt în managementul turistic, la Universitatea particulară ”Dimitrie Cantemir”.

Dansatoarea Emy nu este la prima tentativă de angajare într-o instituție publică. În 2016, aceasta a aplicat pentru un post de referent asistent la Oficiul Național al Registrului Comerțului- Direcția economică, unde, în urma probei scrise din concurs, a obținut nota 2,50.

Care va fi salariul acestei dansatoare?

Un Inspector de specialitate debutant va avea la Direcția de Sănătate Publică un salariu de 5.416 lei, în care intră și cuantumul sporului pentru condiții de muncă și indemnizația de hrană. La aceste venituri se adaugă și un spor pe care Guvernul l-a instituit pe perioada stării de alertă pentru angajații DSP-urilor.

Astfel, comitetul director din cadrul direcțiilor de sănătate publică va beneficia de un spor pentru condiții epidemiologice deosebite de 40% la salariul de bază, iar inspectorii sanitari care desfășoară activități în domeniul controlului în sănătatea publică de un spor de 30% la salariul de bază. În acest fel vor fi ajustate diferențele salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării alertă, în vederea atragerii de personal calificat pe de o parte, cât și a menținerii celui existent pe de altă parte, în condițiile în care numărul anjagațiilor din aceste instituții este unul redus”, se arăta în comunicatul Ministerului Sănătății.