De la frica de iubire, la teama de femei frumoase sau… de bani! Care sunt cele mai CIUDATE fobii ale omului și ce spun temerile despre starea de sănătate

Încă din copilărie, se nasc diverse forme de fobii. În urma unor evenimente și stări care marchează subconștientul uman, aceste temeri pot fi un indicator foarte bun al stării mentale a unei persoane.

Fobia este acea frică persistentă şi iraţională faţă de anumite situaţii, obiecte, activităţi sau persoane. Cele mai întâlnite fobii sunt acestea:

Frica de oglinzi sau de a te vedea în oglindă (Eisoptrophobia)

Oamenii cu această fobie sunt îngroziți de ideea oglinzii, chiar dacă conștientizează absurdul temerii lor.

Frica de păpuşi (Pediophobia)

Este o fobie pe care o au mai mult copiii, se tem că păpușile ar putea prinde viață, de fapt. O cauză a acestei fobii ar putea fi o experienţă traumatizantă din trecut, care asociază păpuşile cu frica şi anxietatea.

Frica de iubire (Philophobia)

Este acea teamă inexplicabilă faţă de dragoste, de intimitate. Persoanele care au această fobie nu pot avea o relaţie serioasă cu nimeni, nici măcar de prietenie.

Frica de clovni (Coulrophobia)

Se manifestă în special la copii, dar sunt şi adulţi care au o teamă exagerată atunci când văd clovni. Înfăţişarea ciudată a clovnilor, cu nasurile lor roşii şi părul nenatural îi fac că arate înfricoşători. Chiar dacă adulţii conştientizează că frica lor este iraţională, nu pot scăpa de ea.

Frica de a fi îngropat de viu (Taphophobia)

Este acea teamă că ai putea fi închis într-un coşciug, după ce ai fost declarat mort dintr-o eroare. De-a lungul istoriei, au existat multe cazuri de persoane îngropate de vii în mod accidental.

Frica de nuditate (Gymnophobia)

Gymnophobia este teama sau starea de anxietate pe care o are o persoană gândindu-se că ar putea fi văzută goală sau  de a vedea pe altcineva gol, chiar şi în situaţii sociale acceptate. Gymnofobii sunt acele persoane care au o părere proastă despre felul în care arată din cauza modelelor promovate în societate.

Frica de femei frumoase (Venustraphobia)

Cei cu această fobie nu vor reuși niciodată să poarte o discuţie cu o femeie frumoasă. Fie evenimentele nefericite din trecut ale venustrafobului, fie neîncrederea în propria persoană pot fi cauze ale acestei fobii.

Frica de a scrie de mână (Graphophobia)

Deşi scrisul de mână nu mai este la fel de popular ca în trecut, frica de a scrie e ușor inexplicabilă, dar există persoane care au această fobie.

Frica de somn (Somniphobia)

Apare înainte de ora stingerii, iar cel care suferă de această fobie se teme, de fapt, că nu se va mai trezi niciodată. Somnifobilor le e teamă de starea de inconştienţă din timpul unui somn profund.

Frica de bani (Chrometophobia)

Această fobie este destul de amuzantă. Cei care se tem de bani au senzația că nu îi pot gestiona sau că banii reprezintă ceva diabolic.

Teama moderată este constructivă, fobia este extremă. Au fost identificate sute de fobii, inclusiv fobia de fobii, iar medicii le-au împărţit în trei mari categorii: agorafobia (frica intensă de spaţii publice), fobia socială (timiditatea extremă) şi fobii specifice.

Fobiile schimbă vieţile oamenilor, aflaţi într-o continuă încercare de a evita „sursa” fricii, lovesc în prietenii, în relaţia cu familia, în viaţa profesională şi îi aruncă în patima alcoolului.

„În momentul expunerii la sursa fobiei, individul poate să aibă simptome foarte puternice: transpiraţii, senzaţia de leşin, senzaţia de irealitate, nod în gât, sufocare, ameţeală, nevoia de a urina, furnicaturi în stomac, senzaţia de vomă”, explică psihologul Keren Rosner, care a analizat cele mai frecvente fobii.

Fobiile pot fi însă rezolvate cu succes prin psihoterapie sau hipnoză. Hipnoza identifică „sursa” iniţială a fobiei şi încearcă să o elimine.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

7 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

8 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

9 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia