luni, iunie 1, 2020

Încă din copilărie, se nasc diverse forme de fobii. În urma unor evenimente și stări care marchează subconștientul uman, aceste temeri pot fi un indicator foarte bun al stării mentale a unei persoane.

Fobia este acea frică persistentă şi iraţională faţă de anumite situaţii, obiecte, activităţi sau persoane. Cele mai întâlnite fobii sunt acestea:

Frica de oglinzi sau de a te vedea în oglindă (Eisoptrophobia)

Citește și:

Oamenii cu această fobie sunt îngroziți de ideea oglinzii, chiar dacă conștientizează absurdul temerii lor.

Frica de păpuşi (Pediophobia)

Este o fobie pe care o au mai mult copiii, se tem că păpușile ar putea prinde viață, de fapt. O cauză a acestei fobii ar putea fi o experienţă traumatizantă din trecut, care asociază păpuşile cu frica şi anxietatea.

Frica de iubire (Philophobia)

Citește și:

Este acea teamă inexplicabilă faţă de dragoste, de intimitate. Persoanele care au această fobie nu pot avea o relaţie serioasă cu nimeni, nici măcar de prietenie.

Frica de clovni (Coulrophobia)

Se manifestă în special la copii, dar sunt şi adulţi care au o teamă exagerată atunci când văd clovni. Înfăţişarea ciudată a clovnilor, cu nasurile lor roşii şi părul nenatural îi fac că arate înfricoşători. Chiar dacă adulţii conştientizează că frica lor este iraţională, nu pot scăpa de ea.

Citește și:

Frica de a fi îngropat de viu (Taphophobia)

Este acea teamă că ai putea fi închis într-un coşciug, după ce ai fost declarat mort dintr-o eroare. De-a lungul istoriei, au existat multe cazuri de persoane îngropate de vii în mod accidental.

Frica de nuditate (Gymnophobia)

Gymnophobia este teama sau starea de anxietate pe care o are o persoană gândindu-se că ar putea fi văzută goală sau  de a vedea pe altcineva gol, chiar şi în situaţii sociale acceptate. Gymnofobii sunt acele persoane care au o părere proastă despre felul în care arată din cauza modelelor promovate în societate.

Frica de femei frumoase (Venustraphobia)

Cei cu această fobie nu vor reuși niciodată să poarte o discuţie cu o femeie frumoasă. Fie evenimentele nefericite din trecut ale venustrafobului, fie neîncrederea în propria persoană pot fi cauze ale acestei fobii.

Frica de a scrie de mână (Graphophobia)

Deşi scrisul de mână nu mai este la fel de popular ca în trecut, frica de a scrie e ușor inexplicabilă, dar există persoane care au această fobie.

Frica de somn (Somniphobia)

Apare înainte de ora stingerii, iar cel care suferă de această fobie se teme, de fapt, că nu se va mai trezi niciodată. Somnifobilor le e teamă de starea de inconştienţă din timpul unui somn profund.

Frica de bani (Chrometophobia)

Această fobie este destul de amuzantă. Cei care se tem de bani au senzația că nu îi pot gestiona sau că banii reprezintă ceva diabolic.

Teama moderată este constructivă, fobia este extremă. Au fost identificate sute de fobii, inclusiv fobia de fobii, iar medicii le-au împărţit în trei mari categorii: agorafobia (frica intensă de spaţii publice), fobia socială (timiditatea extremă) şi fobii specifice.

Fobiile schimbă vieţile oamenilor, aflaţi într-o continuă încercare de a evita “sursa” fricii, lovesc în prietenii, în relaţia cu familia, în viaţa profesională şi îi aruncă în patima alcoolului.

“În momentul expunerii la sursa fobiei, individul poate să aibă simptome foarte puternice: transpiraţii, senzaţia de leşin, senzaţia de irealitate, nod în gât, sufocare, ameţeală, nevoia de a urina, furnicaturi în stomac, senzaţia de vomă”, explică psihologul Keren Rosner, care a analizat cele mai frecvente fobii.

Fobiile pot fi însă rezolvate cu succes prin psihoterapie sau hipnoză. Hipnoza identifică “sursa” iniţială a fobiei şi încearcă să o elimine.

Parteneri