Sari la conținut

Secretul longevității, dezvăluit de prof. Ovidiu Bojor. ”Eu nu concep noțiunea de bătrânețe”

La 91 de ani, Ovidiu Bojor, academician şi doctor în farmacie are o viaţă activă și ne dezvăluie care e adevăratul secret al unei vieți lungi și fericite.

”Eu nu concep noțiunea de bătrânețe, eu sunt veșnic tânăr. Sigur, fața se mai brăzdează cu timpul. Dar adevărata tinerețe e în sufletul meu. Iar ea se simte în relațiile mele cu ceilalți. E important să nu-ți pierzi cu anii ce trec gesturile de afecțiune, de tandrețe față de ceilalți. Mai ales dacă celălalt e în suferință. Se spune în popor “A murit de inimă rea!”. Habar n-aveți câte persoane se îmbolnăvesc, pur și simplu, de supărare, sau fiindcă nu sunt iubite, fiindcă n-au în jurul lor armonie, fiindcă tânjesc după câte o mângâiere și nu are cine să le-o dea. Când dăruiești o mângâiere, ți se întoarce înzecit și nu ai cum să nu te simți tânăr. Când ești trist și bolnav, e important să știi să te “cauți” unde trebuie”, spune Ovidiu Bojor.

Academicianul consideră că și munca făcută cu drag creşte speranţa de viaţă. „Avem liberul arbitru, să alegem ce ne place mai mult în viaţă. Acolo vom da randament maxim. Munca era în trecut un lucru neplăcut. Nu! Prin plăcerea de a munci câştigi viaţa ta şi a celor din jur”, spune el.

Ovidiu Bojor spune că este omnivor şi că mănâncă de toate, dar din ce în ce mai puţină carne: „Din ce în ce mai puţină, de întreţinere. Cel mult o dată pe săptămână carne. O înlocuiesc cu peştele, care e proteina cea mai uşor asimilabilă”.

Cât despre ideea că cei mai longevivi oameni din lume au în comun somnul suficient, academicianul spune că are o regulă: „Aici e regula celor trei de opt: opt ore de activitate, opt de odihnă activă şi opt de somn. Din opt ore de odihnă activă, măcar două ore să dedicăm familiei, să avem dialog cu copilul. În rest, ce vă place: pictură, muzică, dans”.

Cele 7 reguli ale longevităţii
1. Regula 3×8 ore = 8 ore somn, 8 ore odihnă activă, 8 ore muncă intensivă
2. Optimism
3. Alimentaţie corectă
4. Cultivare mentală
5. Fără excese
6. Iubire faţă de Creator şi faţă de Creaţie
7. Să dăruieşti mai mult şi să pretinzi mai puţin

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel