duminică, ianuarie 29, 2023

Activitatea fizică este esențială pentru o dezvoltare armonioasă a copilului. Crește imunitatea, se menține o greutate normală, oasele și muchii se dezvoltă corespunzător vârstei copilului, postura celui mic este bună, crește stima de sine. Însă, astăzi o mulțime de copii sunt sedentari iar principalul risc al sedentarismului în rândul copiilor este obezitatea.  

Specialiștii susțin că adolescenții și copiii ar trebui să facă zilnic 60 de minute de activitate fizică moderată și să stea cât mai puțin, pe scaun la televizor sau la laptop.

Te-ar mai interesa: Test psihologic: tu ce ai văzut prima dată în imag...

Din păcate însă, astăzi tot mai mulți copii fug de activitatea fizică și sunt sedentari. Sedentarismul este considerat un real pericol în rândul copiilor având o serie de urmări grave în viața de adult. Concret, copilul care stă mult timp pe scaun, la calculator, sau în fata televizorului, nu face niciun fel de sport este predispus, în viața de adult la o serie de afecțiuni precum: hipertensiune arterială, insomnie, depresie, diabet zaharat, obezitate, probleme legate de articulații, fragilitatea oaselor, afecțiuni cardiovasculare.

Cel mai mare risc, obezitatea

În primul rând, spun medicii, sedentarismul duce la obezitate, iar astăzi obezitatea infantilă este o adevărată pandemie la nivel global. Datele statistice arată ca s-a triplat numărul adolescenților care au obezitate în ultimii 30 de ani. Părinții trebuie să înțeleagă că pentru sănătatea copilului, sportul este esențial. Așa cum importantă este și educarea obiceiurilor alimentare care începe încă din copilăria mică.

Te-ar mai interesa: NU CONSUMA suc de portocale înainte de masă! Poți ...

Alte probleme de sănătate generate de sedentarism:

O mulțime de studii arată că un copil care face sport, minimum o oră pe zi. Numeroase studii susțin ca prichindeii dar și adolescenții care fac mișcare în aer liber, cel putin o oră pe zi au inima mai sănătoasă comparativ cu cei care stau ore întregi la calculator și sunt certați cu sportul.

Au loc modificări ale dispoziției. Sunt studii care spun că un copil inactiv se poate confrunta cu schimbări bruște de comportament. Conform unui studiu realizat în Australia, persoanele care stau de exemplu, o zi întreagă în casă au cu 90% mai multe șanse de a le crește anxietatea.

Te-ar mai interesa: 6 alimente din raftul din bucătărie care pot ajuta...

Crește riscul de cancer. Un studiu efectuat în Germania a arătat că cei sedentari sunt expuși unui risc ridicat de a face un tip de cancer. De exemplu, pentru cancerul de colon riscul crește cu 24%, cu 32% pentru cancerul endometrial, și 21% riscul de cancer pulmonar.

Apar probleme legate de oase. Atunci când o persoană este sedentară, oasele, mușchii și articulațiile sunt afectate. Mai mult, copiii pot avea probleme la nivelul spatelui, gâtului, coloana vertebrală fiind cea mai afectată.

Te-ar mai interesa: Cum să îți dezgheți în câteva secunde parbrizul cu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private