Sari la conținut

De la Ziua Muncii la Ziua Grătarului: 1 din 4 români consideră 1 Mai o zi dedicată grătarului și socializării

gratar
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
Gratar, bere si mici de 1 Mai

1 Mai la români. Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research și-a propus să afle mai multe detalii despre semnificațiile grătarului pentru români, în preajma sărbătorii de 1 Mai.

Conform studiului, un sfert dintre românii din mediul urban consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%).

  • Pentru 1 din 4 români, sărbătoarea de 1 Mai este, în primul rând, o zi dedicată grătarelor și socializării.
  • Grătarul este, de cele mai multe ori, o activitate de familie (69%) și se organizează, de regulă, în curtea de acasă (50%).
  • Elementele esențiale ale unui grătar reușit sunt micii (71%), berea (62%), relaxarea în aer liber (50%), râsetele și glumele (48%) și muzica (43%).

Un român din 4 consideră 1 Mai o zi dedicată grătarului și socializării

Conform celui mai studiu realizat de Reveal Marketing Research, un sfert dintre românii din mediul urban recent sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării ( 24% ), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani ( 29% ).

De asemenea, în topul semnificațiilor zilei de 1 Mai pentru români se află și ziua liberă pentru relaxare ( 35% ) și tradiția românească autentică ( 26% ).

În ceea ce privește semnificațiile grătarului pentru români, acesta este văzut în principal ca o activitate de relaxare în aer liber ( 34% ), o oportunitate de socializare cu cei dragi ( 26% ) și un mod plăcut de a petrece timpul în weekend sau vacanță ( 26% ).

Astfel că, de la un grătar reușit nu trebuie să lipsească micii ( 71% ), berea ( 62% ), relaxarea în aer liber ( 50% ), râsetele și glumele ( 48% ) și muzica ( 43% ). O analiză mai detaliată arată că muzica la grătar este mult mai importantă pentru tinerii din generația Z cu vârste cuprinse între 18-24 de ani (51% comparativ cu 43% total eșantion).

Românii preferă să încingă grătarul în curtea proprie ( 50% ) sau în natură, la iarbă verde, în pădure sau la munte (37%), iar majoritatea îl organizează alături de familie ( 69% ) sau prieteni (37%).

Grătarul nu este doar despre mâncare, ci despre comunitate, relaxare și libertate. Într-o lume în care conexiunile autentice sunt tot mai importante, 1 Mai le oferă românilor șansa de a se aduna alături de familie și prieteni, într-un cadru relaxant.

Astfel, micii și berea, vedetele grătarului, nu sunt doar ingrediente, ci simboluri ale autenticității și ale legăturii cu tradițiile noastre,” a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.

Micii, ceafa de porc și berea, în TOP 5 alimente la grătar

Principalele alimente consumate la grătar sunt:

  • micii ( 81% ),
  • ceafa de porc ( 64% ),
  • pieptul sau pulpele de pui ( 55% ),
  • cârnații ( 54% ),
  • frigăruile ( 42% ),
  • legumele – ardei, dovlecei, ciuperci etc. ( 39% ).

În funcție de gen, bărbații preferă într-o măsură semnificativ mai mare micii (86% față de 76% la femei) și cârnații (58% față de 50% la femei), în timp ce femeile optează mai des pentru pieptul sau pulpele de pui (58% față de 50% la bărbați) și legumele la grătar (43% față de 36% la bărbați).

Principalele băuturi consumate la grătar sunt:

  • berea ( 74% ),
  • berea cu arome sau cidrul ( 24% ),
  • vinul roșu ( 19% ),
  • vinul alb ( 18% ).

În funcție de vârstă și gen, berea este preferată într-o măsură semnificativă mai mare de bărbați (82% față de 62% la femei) și de persoane cu vârste peste 55 de ani (89%). Pe de altă parte, berea cu arome și cidrul sunt mai apreciate de femei (31% față de 16% la bărbați) și de tineri cu vârste între 18 și 34 de ani (37%).

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel