Sari la conținut

Decesele cauzate de boli de inimă au crescut în timpul pandemiei la ACESTE persoane

Boli cardiace
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Decesele cauzate de boli de inimă au crescut în timpul pandemiei la ACESTE persoane

Numărul persoanelor care mor din cauza bolilor cardiovasculare (BCV) în SUA a escaladat în primul an al pandemiei, de la 874.613 decese legate de BCV înregistrate în 2019 la 928.741 în 2020, a arătat un nou studiu.

Creșterea numărului de decese cauzate de BCV în 2020 reprezintă cea mai mare creștere pe un an din 2015 și a depășit maximul anterior de 910.000 înregistrat în 2003, potrivit datelor publicate în jurnalul Asociației Americane a Inimii, Circulation.

Decesele cauzate de boli de inimă au crescut în timpul pandemiei la ACESTE persoane

Înseamnă că mai mulți oameni au murit din cauze cardiovasculare în 2020, primul an al pandemiei, decât în orice an din 2003, conform datelor raportate în Actualizarea statistică 2023 a Asociației.

Cele mai mari creșteri ale deceselor au fost observate în rândul persoanelor asiatice, de culoare și hispanice.

„În timp ce numărul total de decese legate de BCV a crescut din 2019 până în 2020, ceea ce poate fi și mai evident este că rata noastră de mortalitate ajustată în funcție de vârstă a crescut pentru prima dată în mulți ani și cu 4,6% destul de substanțial”, a spus Connie. W. Tsao, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School.

„Cred că acest lucru este foarte explicativ pentru ceea ce se întâmplă în țara noastră și în lume, având în vedere că oamenii de toate vârstele au fost afectați de pandemie, mai ales înainte ca vaccinurile să fie disponibile pentru a încetini răspândirea”, a spus Tsao, de asemenea, cardiolog al personalului de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

S-a înregistrat o creștere substanțială a pierderilor de vieți omenești din toate cauzele de la începutul pandemiei

„Nu este surprinzător faptul că acest lucru probabil s-a tradus într-o creștere a deceselor cardiovasculare generale, deși descurajantă. De fapt, Asociația a prezis această tendință, care este acum oficială”, a declarat Michelle A. Albert, președintele voluntar al Asociației Americane de Inimă și profesor de medicină la Universitatea din California din San Francisco (UCSF).

Virusul este asociat cu o nouă coagulare și inflamație. Mai multe persoane care aveau boli de inimă noi sau existente și simptome de accident vascular cerebral au fost reticente în a solicita îngrijiri medicale, în special în primele zile ale pandemiei.

„Acest lucru a dus la persoanele care se prezintă cu stadii mai avansate ale afecțiunilor cardiovasculare și au nevoie de un tratament mai acut sau urgent pentru ceea ce ar fi putut fi afecțiuni cronice gestionabile. Și, din păcate, pare să fi costat multe dintre viețile lor”, a spus Albert.

Bolile cardiovasculare continuă să fie cel mai important ucigaș la nivel global, luând viețile a peste 19 milioane de oameni din întreaga lume în fiecare an, inclusiv oameni de toate vârstele, genurile și naționalitățile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel