Sari la conținut

Decizia EMA, susținută de autoritățile române. Vaccinul Johnson&Johnson este sigur și eficient!

Decizia EMA, susținută de autoritățile române. Vaccinul Johnson&Johnson este sigur și eficient!
Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), beneficiile vaccinării anti-covid cu vaccinul Johnson & Johnson depășesc riscurile efectelor adverse.
Agenţia Europeană pentru Medicamente, EMA, a anunţat că la efectele secundare rare ale acestui produs pot fi adăugate cheagurile de sânge. EMA a analizat mai multe probe, inclusiv opt cazuri de tromboze din Statele Unite ale Americii. Printre acestea este și un deces.
Toate persoanele cu probleme au sub 60 de ani, majoritatea femei, iar efectele secundare au apărut în cel mult trei săptămâni de la vaccinare. Până pe 13 aprilie, peste 7 milioane americani s-au vaccinat cu Johnson & Johnson. EMA va continua să monitorizeze toate vaccinurile folosite în UE.

Decizia EMA, susținută de autoritățile române

„Concluziile EMA 20.04.2021 în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de compania Johnson&Johnson, cu regim de administrare monodoză
Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.
Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser – au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări.
Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.

Până la acest moment nu au fost identificați factori de risc care să predispună la apariția acestor evenimente.

Informațiile despre produs (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date de atenționare cu privire la riscul de apariție a trombocitopeniei și tulburărilor de coagulare.
Se recomandă contactarea de urgență a medicului dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare:
  • dificultăți de respirație;
  • durere în piept;
  • umflarea picioarelor;
  • durere abdominală puternică și persistentă;
  • dureri de cap persistente;
  • vedere încețoșată;
  • pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți”, se arată într-o postare pe contul oficial RO Vaccinare. 

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel