Sari la conținut

Decizie crucială pentru cei care vor pensie. Legea a fost adoptată

pensii
Sursă foto: Playtech
Ministrul Muncii, despre pensii

Camera Deputaților a adoptat, marţi, proiectul de lege care prelungește termenul pentru completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii până la data de până la 31 decembrie 2024.

Camera Deputaților a luat o decizie importantă adoptând proiectul care aprobă OUG 70/2023, inclusiv prelungirea termenului până la 31 decembrie 2024, pentru completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii pentru cei care nu au calitatea de pensionari. Această posibilitate se realizează prin încheierea unui contract de asigurare socială pe o perioadă de maximum şase ani anteriori în care persoanele respective nu au avut calitatea de asigurat.

Proiectul de lege, care urmează să fie promulgat, vizează modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor publice. Printre aceste modificări se regăsește și prelungirea condițiilor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite de muncă până la normalizarea acestora de către angajatori.

De asemenea, proiectul reglementează că documentele necesare stabilirii și recalculării drepturilor de pensie se vor certifica prin ștampila și semnătura olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Proiectul de lege a fost adoptat mai întâi de Senat pe 3 octombrie 2023, iar acum, după votul decizional al Camerei Deputaților, urmează să fie promulgat și să intre în vigoare.

Acestă măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensie.

pensie
Sursă foto: PhOnline

Cum vor fi recalculate pensiile românilor care au muncit în condiții speciale

Pe 1 septembrie 2024 intră în vigoare noua Lege a Pensiilor, care aduce schimbări importante pentru pensionarii care au lucrat în grupa I sau grupa a II-a de muncă. Fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi a clarificat ce se va întâmpla cu pensiile și cum va fi făcută recalcularea.

„Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite. Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare.”, a explicat Marius Budăi.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.

Mai mult, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 ani.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel