Sari la conținut

Decizie de ultimă oră anunțată de Alexandru Rafila privind vaccinarea împotriva HPV

HPV
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul anti-HPV

Până la finalul acestui an şi băieţii ar putea fi vaccinaţi cu vaccinul HPV, urmând să existe un anumit grad de compensare a acestui ser, care va fi stabilit ulterior, a afirmat ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Potrivit oficialului guvernamental, măsura are rolul de a reduce circulaţia virusurilor HPV care pot duce la diferite tipuri de cancere şi, implicit, a numărului de îmbolnăviri.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat pentru News.ro că până la finalul anului şi băieţii ar putea fi vaccinaţi cu vaccin HPV şi că va exista un anumit grad de compensare a acestui ser, care va fi stabilit ulterior.

Măsura are rolul de a reduce circulaţia virusurilor HPV care pot duce la diferite tipuri de cancere şi implicit a numărului de îmbolnăviri. Alexandru Rafila spune însă că înainte de luarea acestei decizii va exista şi o campanie publică de informare.

În acelaşi timp ar putea primi vaccin compensat şi fetele şi femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani. În acest moment, o singură doză de vaccin HPV costă în farmacii în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este gratuit şi este administrat de medicii de familie. Achiziţionarea vaccinurilor împotriva HPV se face de către Ministerul Sănătăţii pe baza solicitărilor făcute de părinţi sau de reprezentanţii legali transmise medicilor de familie.

„Programul de vaccinare împotriva infecţiei cu papiloma virus a fost reluat acum câţiva ani, după eşecul din 2008 – 2009, când au fost achiziţionate câteva sute de mii de doze de vaccin care au rămas nefolosite, însă de data aceasta a fost reluat după ce a fost o campanie de informare susţinută care a durat câţiva ani, au fost implicate multe societăţi profesionale.

Cancerul de col uterin este o boală care practic integral este produsă de infecţia cu virusurile papilloma, iar existenţa unui vaccin care previne îmbolnăvirea practic duce şi la eliminarea posibilităţii apariţiei acestui cancer la femei, apare de obicei la femeile de vârstă fertilă.

Cererea de vaccin a crescut foarte rapid, de la câteva sute de doze am ajuns la câteva zeci de mii de doze, de cereri de vaccinare pentru fetele în vârstă de până la 14 ani.

Ulterior, programul a fost extins şi fetele cu vârsta de până la 18 ani au fost admise în acest program gratuit, şi în mod evident adresabilitatea a crescut foarte mult. Într-un interval de timp recent în decurs de două luni s-au vaccinat 11.000 de fete”, a precizat Alexandru Rafila.

Programul de vaccinare împotriva HPV ar putea fi extins şi la băieţi printr-un anumit grad de compensare, dar şi pentru fetele şi femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani. În cazul băieţilor, vaccinul va putea fi luat de la farmacie compensat, pe baza unei reţete de la medicul de familie.

„De curând, am iniţiat o legislaţie care permite compensarea vaccinurilor şi în comitetul naţional de vaccinologie s-au discutat vaccinurile care ar putea să intre pe această listă a compensării.

Pentru vaccinul HPV opţiunea a fost ca el să fie un vaccin compensat pentru că nu se adresează nou născuţilor cum sunt celelalte vaccinuri incluse în program şi se adresează unor adolescenţi, fete, în primul rând, care ar putea să beneficieze de compensarea integrală a acestui vaccin, dar mai mult ne dorim ca şi alte categorii să poată să beneficieze de vaccinare şi mă refer aici la femeile de vârstă fertilă, de la 18 până la 45 de ani, chiar dacă nu integral, o compensare parţială. Nu în ultimul rând s-a luat în discuţie în comitetul naţional de vaccinologie oportunitatea vaccinării băieţilor, iar lucrul acesta a fost îmbrăţişat de toţi membri comitetului de vaccinologie ca fiind foarte util.

Ne dorim ca şi pentru băieţi să existe o facilitate pentru a încuraja vaccinarea şi implicit a reduce circulaţia virusurilor HPV care provoacă atâta suferinţă prin tipurile de cancere care sunt produse de această infecţie”, a precizat Prof. Alexandru Rafila.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel