Sari la conținut

Decizie fără precedent: Medic lăsat fără drept de liberă practică după decesul unei fete de 15 ani

Medic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Aspecte controversate ale Jurământului lui Hipocrate

Un doctor de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Satu Mare a fost exclus din Colegiul Medicilor și i s-a ridicat dreptul de liberă practică după moartea unei tinere de 15 ani.

Medicul căruia Colegiul Medicilor din Satu Mare i-a ridicat dreptul de a practica medicina după moartea Ștefaniei se numește Raul Alexandru Pop. Decizia a fost luată în unanimitate de voturi şia nu mai poate profesa medicina pe teritoriul României.

Însă acesta poate să atace decizia Colegiului Medicilor Satu Mare în termen de 15 zile de la comunicare la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România.

”Considerăm că pentru prevenirea unor tragedii se impune sancționarea abaterilor disciplinare comise de medicul Raul Pop Alexandru să se aplice sancțiunea cea mai drastică, respectiv retragerea calității de membru al Colegiului Medicilor din România”, se arată în decizia Colegiului Medicilor din Satu Mare, potrivit presasm.ro.

Medicul, trimis în judecată sub acuzația de ucidere din culpă

Medicul Raul Alexandru Pop a fost trimis în judecată sub acuzația de ucidere din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Judecătorii urmează să se pronunțe asupra eventualei culpe a medicului sătmărean în cazul decesului Ștefaniei Racz, eleva de 15 ani care a încetat din viață la Unitatea de Primire Urgențe, în cursul anului trecut, în urma unui stop cardio-respirator.

sursa foto: presasm.ro

Raul Alexandru Pop era de gardă în momentul încare Ștefania a ajuns la UPU. Potrivit Colegiului Medicilor, doctorul „a subevaluat gravitatea stării de sănătate a pacientei, a stabilit un diagnostic greșit și – în consecință – a dispus administrarea unui tratament necorespunzător”. Urmare a acestei atitudini medicale eronate, Ștefania a murit.

„A fost o eroare de prezumție de diagnostic inițială. Au fost inițiate o serie de proceduri terapeutice care nu se încadrau în protocoalele necesare pentru situația clinică dată. Ceea ce a făcut doctorul nu a determinat decesul pacientului în acel moment, ci a agravat situația din cauza întârzieiri cu care s-a acționat”, a declarat Călin Bumbuluș, președintele Colegiului Medicilor Satu Mare.

Care a fost cauza decesului?

Conform sursei citate, medicii legiști au reușit să stabilească cauza care a generat decesul Ștefaniei, diagnosticul fiind de miocardită virală. Ancheta continuă vizavi de personalul medical care a fost de gardă la Unitatea de Primire Urgențe, iar oamenii legii vor să constate dacă au respectat protocoalele medicale.

De asemenea, avocatul părinților Ștefaniei a făcut publice primele imagini cu adolescenta intrând pe picioarele ei la Unitatea de Primiri Urgențe. Reprezentantul legal a dorit ca prin publicarea imaginilor, să demonstreze faptul că Ștefania nu era în stare critică în momentul în care a cerut ajutorul cadrelor medicale de la UPU.

În imaginile surprinse de camera de luat vederi din fața unității medicale se poate vedea cum tatăl fetei le aduce până în fața Unității de Primiri Urgențe cu mașina, Ștefania și mama sa se dau jos din automobil, iar tânăra, pe picioarele ei, ajunge până în fața UPU. După discuții cu cadre medicale, adolescenta este preluată, mai apoi, de un brancardier și dusă în unitate cu ajutorul unui scaun cu rotile, alături de mama sa.

Avocatul Ovidiu Mureșan a precizat într-o conferință de presă că familia doar dorește să afle adevărul, ce anume s-a întâmplat cu Ștefania din momentul în care a intrat la Unitatea de Primiri Urgențe și până când a fost pronunțat decesul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel