Sari la conținut

Decizie radicală după moartea lui Maradona. Personalul medical, judecat

Maradona a lăsat un adevărat gol în inima celor care l-au iubit, însă trecerea în nefiinţă a marelui fotbalist a scos la iveală unele nereguli. Tocmai din această cauză, opt membri ai personalului medical vor răspunde în fața judecătorilor.

Opt membri ai personalului medical vor fi judecați sub acuzația de neglijență penală în cazul morții legendarului fotbalist argentinian Diego Maradona, srie BBC.

Decizie radicală după moartea lui Maradona. Personalul medical,  judecat

Un judecător a ordonat un proces pentru omucidere din culpă după ce o comisie medicală a constatat că tratamentul lui Maradona a fost plin de „deficiențe și nereguli”.

Maradona a murit în noiembrie 2020 în urma unui atac de cord la Buenos Aires, la vârsta de 60 de ani.

El se refăcuse la domiciliu după o operaţie la creier la începutul acelei luni.

La câteva zile după moartea sa, procurorii argentinieni au lansat o anchetă asupra medicilor şi asistentelor implicate în îngrijirea sa.

20 de experţi desemnată să examineze moartea argentinianului

Anul trecut, comisia de 20 de experţi desemnată să examineze moartea argentinianului. Aceștia au constatat că echipa medicală a lui Maradona a acţionat într-o „manieră inadecvată, deficitară şi nechibzuită”.

Fotbalistul „ar fi avut mai multe şanse de supravieţuire

De asemenea, a concluzionat că fotbalistul „ar fi avut mai multe şanse de supravieţuire” cu un tratament adecvat într-o unitate medicală corespunzătoare.

Printre cei care se confruntă cu acuzaţii se numără neurochirurgul şi medicul personal al lui Maradona, Leopoldo Luque, un psihiatru şi un psiholog, doi medici, două asistente medicale şi şeful lor. Cu toţii au negat responsabilitatea pentru moartea fotbalistului.

Toţi cei opt vor fi judecaţi în baza unei definiţii legale a omuciderii, bazată pe neglijenţa comisă în cunoştinţă de cauză, ştiind că poate duce la moartea unei persoane.

Această infracţiune poate atrage o pedeapsă de la 8 la 25 de ani de închisoare, potrivit codului penal argentinian. Data procesului nu a fost încă stabilită.

Într-o conferinţă de presă din noiembrie 2020, doctorul Luque a plâns, spunând că a făcut tot ce a putut pentru a salva viaţa unui prieten.

La un moment dat, medicul a ripostat la adresa reporterilor: „Vreţi să ştiţi pentru ce sunt responsabil? Pentru că l-am iubit, pentru că am avut grijă de el, pentru că i-am prelungit viaţa, pentru că i-am îmbunătăţit-o până la sfârşit”.

Medicul a spus că a făcut „tot ce a putut, până la imposibil”.

Diego Maradona este considerat în mare măsură unul dintre cei mai mari fotbalişti care au jucat vreodată acest sport. El a fost căpitan când Argentina a câştigat Cupa Mondială din 1986, marcând celebrul gol „Mâna lui Dumnezeu” împotriva Angliei în sferturile de finală.

În a doua jumătate a carierei sale, Maradona s-a luptat cu dependenţa de cocaină.

Vestea morţii sale a aruncat lumea fotbalului – şi ţara sa natală, Argentina – într-un doliu profund, mii de oameni stând la coadă timp de ore întregi pentru a trece pe lângă sicriul său la palatul prezidenţial din Buenos Aires.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: