Sari la conținut

Neurolog: Deficitul acestei vitamine duce la cea mai vicleană boală

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Vitaminele au un mare rol în organism. Lipsa anumitor compuși organici poate distruge fatal sănătatea. Dr. Ksenia Ovsyannikova a vorbit despre o vitamină a cărei deficiență gravă poate duce la cancer.

Deficitul de vitamina B12, cunoscut și sub numele de deficit de cobalamină, apare atunci când organismul nu primește suficientă vitamina B12 pentru a funcționa în mod optim. Vitamina B12 este esențială pentru producția de globule roșii, metabolismul acizilor grași și sinteza ADN-ului.

„Există publicații care spun că deficiența de vit. B12 duce la cancer, nu la aportul său”, spune neurologul Ksenia pe blogul său Ovsyannikov.

Motivul pentru aceasta este problemele complexe ale proceselor de metilare biochimică. Merită să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, chiar dacă aveți deja cancer, adaugă expertul.

Cobalamina este o vitamină esențială pentru sănătatea umană și are mai multe funcții importante în organismul nostru. Vitamina este parțial sintetizată de microbiota intestinală, dar aceasta este mai mică decât necesarul zilnic.

„Principalele funcții ale cobalaminei sunt împărțirea tuturor celulelor, în special a sângelui, precum și sinteza materialului genetic al celulei – ADN și ARN, schimbul de aminoacizi, neutralizarea substanțelor toxice, sinteza mielinei – învelișul fibrelor nervoase necesare. pentru efectuarea impulsurilor de-a lungul fibrelor”, explică neurologul.

Cobalamina trebuie consumată în fiecare zi din alimente de origine animală, notează medicul. Principalele surse alimentare de B12 sunt ficatul, carnea, peștele, gălbenușul de ou, laptele, brânza și brânza de vaci.

Aciditatea redusă duce la deficiența de vitamina  B12
„Cobalamina din alimente este asociată cu proteinele, distrugerea compusului lor are loc în mediul acid al stomacului, prin urmare, aciditatea redusă duce la deficiența de vitamina  B12”, notează dr. Ksenia Ovsyannikova.

Deficit de vitamina B12:   Adesea, simptomele sunt deghizate ca o exacerbare a bolilor existente sau sunt atribuite vârstei (memorie afectată sau dificultăți de respirație). Pot exista astfel de manifestări: oboseală crescută; dureri de cap și amețeli; somnolență sau insomnie; distragerea atenției; dificultăți de respirație și bătăi rapide ale inimii; durere severă în brațe și picioare;

Deficiență sau lipsă de vitamina B12 la femei

„Cu o deficiență sau lipsă de B12, femeile se plâng de obicei de căderea părului (mai ales pe fondul deficitului general de proteine ​​și fier), apar nevroze de neînțeles, anxietate, tulburări de somn etc. simptomele demenței sunt importante pentru persoanele în vârstă”, explică dr. Ksenia Ovyanyakova.

Femeie in varsta
Sursa foto: pixabay.com

„Vârstnicii se pot plânge și de amorțeală la mâini și picioare, vindecare slabă a rănilor, nevroze, memorie slabă etc. Copiii cu deficit de B12 pot avea întârzieri în dezvoltare”, spune neurologul.

Principalele cauze ale deficitului de vitamina B12 includ o dietă săracă în alimente bogate în vitamina B12 și o lipsă de absorbție a B12 în intestin. Unele grupuri de persoane prezintă un risc crescut de deficit de vitamina B12, cum ar fi vegetarienii și veganii, adulții în vârstă și persoanele cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă.

Simptomele deficienței de vitamina B12 pot varia și includ oboseală, slăbiciune musculară, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie, depresie, probleme de echilibru, anemie și probleme neurologice. Deficiența de vitamina B12 poate provoca, de asemenea, daune pe termen lung la nivelul sistemului nervos dacă nu este tratată corespunzător.

Tratamentul pentru deficiența de vitamina B12 implică, de obicei, suplimentarea cu această vitamină sub formă de pastile, injecții sau spray nazal. Se recomandă, de asemenea, o dietă echilibrată care să includă alimente bogate în vitamina B12, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și produsele lactate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel