Sari la conținut

Deficitul acestei vitamine provoacă sângerare excesivă și chiar riscul de fracturare a oaselor

Deficiențele de vitamine pot cauza probleme de sănătate pe termen lung, dar sunt adesea ușor de evitat cu o dietă sănătoasă. Mulți dintre noi sunt conștienți de problemele care pot apărea din lipsa anumitor vitamine, cum ar fi C și D, dar unele deficiențe de vitamine mai puțin cunoscute pot avea consecințe grave, inclusiv pierderea excesivă de sânge și riscul de fracturare a oaselor.

Majoritatea oamenilor nu iau în considerare aportul de vitamina K în alimentație, absorbându-l în mod natural.  Kitamina K se găsește în mod natural într-o gamă largă de alimente, inclusiv legumele cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, spanacul și salata verde, uleiurile vegetale, unele fructe, cum ar fi afinele, precum și carnea, brânza, ouăle și boabele de soia. Cu toate acestea, cei cu afecțiuni cronice și anumite boli s-ar putea lupta să absoarbă sau să-l depoziteze în corpul lor.

Potrivit Lab Tests Online UK (LTO), vitamina K este „esențială” pentru formarea mai multor substanțe „care lucrează împreună pentru a coagula sângele atunci când apar leziuni ale vaselor de sânge”.

Citeste si:

Acesta explică: „Vitamina K insuficientă poate duce la sângerări excesive și vânătăi ușoare.

Se crede, de asemenea, că vitamina K joacă un rol important în prevenirea pierderii osoase.

O concentrație scăzută de vitamina K în fluxul sanguin a fost asociată cu o densitate osoasă scăzută și există unele dovezi că concentrațiile adecvate de vitamina K pot îmbunătăți sănătatea oaselor reducând în același timp riscul de fracturi.”

vitamina K

Cele mai frecvente cauze ale deficitului de vitamina K se datorează alimentației proaste, organismul nu reușește să o depoziteze și scăderea stocării din cauza bolilor hepatice – dar poate fi cauzată și de scăderea producției în intestine.

Este, de asemenea, o problemă comună pentru nou-născuți și este cunoscută sub numele de sângerare prin deficiență de vitamina K sau VKDB.

„Acest lucru poate provoca sângerări și vânătăi și, în cazuri severe, poate duce la sângerare fatală în creier”, spune LTO.

„VKDB era o apariție relativ comună, deoarece nou-născuții au rezerve mici de vitamina K atunci când se nasc, intestinele lor nu au stabilit încă o floră normală, iar laptele matern nu le oferă multă vitamina K.”

Drept urmare, NHS susține necesitatea de injecții cu vitamina K în primele 24 de ore de la naștere.

Semnele și simptomele asociate cu deficitul de vitamina K pot include:

  • Vânătăi ușoare
  • Sângerări din nas sau gingii
  • Sângerare excesivă de la răni, puncții și locuri de injectare sau chirurgicale
  • Perioade menstruale abundente
  • Sângerare din tractul gastrointestinal (GI).
  • Sânge în urină și/sau scaun
  • Creșterea timpului de protrombină

LTO adaugă: „În boala hemoragică a nou-născutului, semnele și simptomele pot fi similare cu cele enumerate mai sus, dar, în cazuri mai grave, pot implica și sângerare în interiorul craniului (sângerare intracraniană).”

Tratamentul pe termen scurt pentru deficiența de vitamina K implică de obicei fie tablete, fie injecții.

„Suplimentele pe termen lung sau pe viață pot fi necesare pentru cei cu afecțiuni cronice subiacente”, spune LTO.

„Acțiunea vitaminei K necesită de obicei două până la cinci zile după ce este administrată pentru a se putea observa efectul tratamentului.”

Cu toate acestea, suplimentarea cu vitamina K poate să nu fie eficientă la cei cu ficatul grav afectat, deoarece factorii de coagulare dependenți de vitamina sunt produși de ficat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.