Deficitul de fier: Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ai deficit de fier?

Deficitul de fier este o afecțiune despre care se spune că duce la simptome destul de neplăcute. Astfel de simptome vă pot afecta și viața de zi cu zi.

Deficitul de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe nutriționale la nivelul corpului uman. Fierul este mineralul vital pentru producerea hemoglobinei, o proteină care ajută celulele roșii din sânge să furnizeze oxigen în jurul corpului. Deci, dacă corpului tău îi lipsește hemoglobina, țesuturile și mușchii nu ar primi suficient oxigen și ar împiedica și mai mult funcționarea corpului.

Această afecțiune este cunoscută sub numele de anemie. Există diferite tipuri de anemie; carența de fier este una dintre cele mai frecvente condiții. Deficitul de fier este o afecțiune despre care se spune că duce la simptome destul de neplăcute. Astfel de simptome vă pot afecta și viața de zi cu zi.

Semnele și simptomele deficienței de fier pot depinde de gravitatea afecțiunii, de vârsta și de starea actuală de sănătate. Femeile gravide au nevoie de cea mai mare cantitate de fier, având în vedere că bebelușul în curs de dezvoltare are nevoie de mai multă circulație a sângelui.

Să ne uităm la câteva dintre semnele pe care corpul tău ti le transmite cand ai un deficit de fier.

  1. Oboseala neobisnuita

Dacă vă simțiți obosit tot timpul și obosiți cu ușurință, există șansa să fiți deficit de fier. Înseamnă că corpul tău nu este capabil să transporte suficient oxigen către celule, ceea ce afectează în continuare nivelul tău de energie. Deci, această oboseală nu ar dispărea chiar dacă dormi bine sau te odihnești suficient.

  1. Respirație scurtă

Când hemoglobina este scăzută în corpul dumneavoastră, nivelul de oxigen este scăzut, ceea ce înseamnă că mușchii nu primesc suficient oxigen, nici măcar suficient pentru a face activități de bază, cum ar fi mersul pe jos. Ca urmare, rata de respirație tinde să crească pe măsură ce corpul tău încearcă să obțină mai mult oxigen. Deci, dacă te găsești gâfâind în timp ce mergi sau îți faci sarcina zilnică, există șansa să ai de-a face cu deficit de fier.

  1. Piele palidă

Pielea decolorată și cu aspect plictisitor poate fi un simptom comun al deficitului de fier. Hemoglobina conferă sângelui culoarea roșie, dar deficitul de fier poate face sângele mai puțin roșu. Acest lucru face ca pielea să arate palidă și mată. Plictiseala poate fi în unghiile, gingiile, fața și corpul general.

  1. Sindromul Pica

Sindromul Pica este o tulburare de alimentație care declanșează pofta de obiecte necomestibile, variind de la monede până la haine, mucuri de țigări până la produse din lemn și chiar ace. Această afecțiune este cea mai frecventă la persoanele cu deficit de fier.

  1. Căderea părului

Un alt simptom comun este căderea părului. Atunci când foliculii de păr nu reușesc să primească suficient oxigen, aceștia intră într-un mod de repaus și părul începe să cadă și nu crește înapoi până nu obține suficient oxigen. Dacă vă confruntați cu pierderea excesivă a părului, este posibil să aveți deficit de fier.

  1. Dureri de cap și amețeli

Deficitul de fier poate indica faptul că nu ajunge suficient oxigen la creier, ceea ce cauzează adesea durerile de cap.

  1. Bătăi neregulate ale inimii

Palpitația inimii este un alt simptom care poate însemna că aveți deficit de fier. Nivelurile scăzute de hemoglobină înseamnă că inima trebuie să lucreze foarte mult pentru a transporta oxigenul către alte părți ale corpului, ceea ce poate duce în continuare la bătăi neregulate ale inimii.

Alte simptome ale deficitului de fier sunt mâinile și picioarele reci, senzația de anxietate, unghiile casante și infecțiile frecvente.

Asigurați-vă consumul de alimente bogate în fier și asigurați un aport adecvat în fiecare zi. În cazul în care simptomele sunt severe, consultați un medic care vă poate ajuta cu suplimentele de fier și alimentele să se refacă rapid.

 

Recent Posts

Simptome de colesterol ridicat: atenție la durerea puternică ce apare în picioare, timpul mersului

Un nivel de colesterol ridicat poate crește riscul de atac de cord și accident vascular…

5 minute ago

HOROSCOP 10 mai 2024. Provocări şi oportunități de dezvoltare

Horoscopul zilei de vineri, 10 mai 2024, spune că nativii din zodiac vor avea parte…

25 de minute ago

Medic gastroenterolog: 3 semne și simptome ale unui intestin nesănătos

Sănătatea intestinală este un subiect în vogă, piața suplimentelor pentru sănătatea digestivă fiind proiectată să…

55 de minute ago

Legătura dintre alimentaţia bogată în grăsimi şi apariţia cancerului (STUDIU)

O echipă de cercetători chinezi experţi în oncologie a descoperit un mecanism prin care unele…

o oră ago

Descoperire revoluţionară pentru tratarea bolii Parkinson

Cercetătorii spanioli au descoperit unde, cum şi când se declanşează un mecanism molecular responsabil de…

2 ore ago

7 stâlpi ai sănătăţii creierului. Secretul longevităţii, dezvăluit de un neurochirurg celebru

Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă, în vârstă de 90 de ani, continuă să își facă profesia…

2 ore ago

Citeste si: