Sari la conținut

Deficitul de fier poate agrava tulburările de sănătate mintală. Psiholog: Există simptome mult mai grave decât anemia

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce sa nu spui unei persoane cu depresie

Deficitul de fier poate agrava tulburările de sănătate mintală. Mai mulți factori, cum ar fi diferențele în creier, gene, tipuri de corp și experiențe de viață pot influența sănătatea mintală a unei persoane.

Un nou studiu sugerează că cei care suferă de anxietate, depresie și alte tulburări mintale trebuie să fie testați pentru deficiența de fier, deoarece poate agrava simptomele tulburărilor psihice.

Deficiențele de fier afectează peste 1,2 miliarde de oameni din întreaga lume.

Cum recunoști lipsa fierului. Simptome

Simptomele comune ale deficienței includ:

  • Oboseala,
  • Piele palidă,
  • Unghii casante,
  • Dificultăți de respirație,
  • Dureri de cap,
  • Amețeli
  • Mâini și picioare reci
  • Inflamație în limbă
  • Pofta de substante nenutritive, cum ar fi gheața, pământ sau amidon
  • Poftă de mâncare scăzută

Deficitul de fier poate agrava tulburările de sănătate mintală

Deficitul de fier poate duce la anemie, care crește riscul de a dezvolta complicații cardiace și pulmonare. Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt conștienți de implicațiile deficienței de fier asupra sănătății mintale precare.

În multe cazuri, furnizorii de asistență medicală care îi tratează, de asemenea, nu cunosc legătura.

Într-o lucrare publicată în MDedge Psychiatry, Stephanie Weinberg Levin, psihiatru la Michigan Medicine și Theresa Gattari, fost rezident de psihiatrie, au explicat despre „deficitul de fier la pacienții cu psihiatrie”.

Studiul evidențiază necesitatea testării pentru deficiențe nutriționale, în special pentru deficitul de fier, în timp ce se tratează simptomele tulburărilor psihice.

„Fierul este cea mai frecventă deficiență de nutrienți și poate avea un impact mare. Puteți avea deficit de fier fără a avea anemie, dar mulți furnizori de servicii de sănătate mintală nu știu că deficiența de fier în sine a fost legată de simptome mai grave sau că suplimentarea a fost legată de ameliorarea simptomelor. Dar există dovezi acolo”, a spus Levin.

„Nu căutăm întotdeauna deficiențe de nutrienți, dar acestea pot afecta într-adevăr bunăstarea mentală și fizică”, a mai spus Levin. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel