duminică, iunie 4, 2023

Deficitul de iod. Semnele pe care le dă organismul sunt clare. Iodul este elementul chimic esenţial în producerea de hormoni tiroidieni şi în reglarea energiei organismului. Iar deficitul este o problemă serioasă de sănătate. Medicii spun care sunt semnele care îţi arată că suferi de o astfel de carenţă.

Studii realizate în trecut au descoperit că persoane din anumite zone sunt mai susceptibile de a dezvolta guşă tiroidiană, datorată măririi în volum a tiroidei, din cauza deficitului de iod. Cea mai simplă soluţie care s-a găsit a fost adăugarea de iod în sarea de bucătărie. Ceea ce ar fi asigurat un aport constant pentru toată populaţia, potrivit csid.ro.

Te-ar mai interesa: Pielea uscată și pruritul, semne ale unor probleme...

prea multă sare

Grupele de risc, pentru a acorda o atenţie sporită acestui aspect?

În timp ce deficitul de iod este destul de dificil de diagnosticat, asta nu înseamnă că nu poţi fi atent la anumite lucruri, care ar putea indica o deficienţă şi care ar trebui să te trimită la un consult medical.

Care sunt semnele deficitului de iod?

Simptomele apar de obicei numai atunci când deficitul de iod este sever. Chiar dacă există un test pentru deficienţa de iod (o analiză a urinei) şi poţi să întrebi un medic generalist sau un endocrinolog despre aceasta, această analiză este mai frecvent folosită pentru a examina populaţii mari pentru cercetarea în domeniul sănătăţii publice, mai degrabă decât pentru indivizi.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

Medicii endocrinologi spun că există o variaţie uriaşă a nivelului de iod la zi şi chiar la oră la oră, deci ar fi nevoie de cel puţin 10 sau 12 teste pentru o singură persoană pentru a afla care este nivelul de deficienţă de iod. Totuşi, există câteva semne pe care să le urmăreşti.

Hipotiroidismul și deficitul de iod
Dacă aportul de iod scade sub 10 până la 20 micrograme pe zi, ai putea prezenta hipotiroidism sau tiroidă subactivă (ceea ce înseamnă că tiroida nu produce o cantitate suficientă din anumiţi hormoni).

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

Guşa tiroidiană și deficitul de iod

Când aportul de iod scade sub 100 micrograme pe zi, corpul tău începe să producă o cantitate mai mare de TSH, un hormon tiroidian, ceea ce va duce la o creştere în volum a tiroidei şi care este cel mai frecvent simptom al deficienţei de iod.

Guşa tiroidiană poate fi vizibilă ca o umflătură în partea din faţă a gâtului şi poate provoca dificultăţi la înghiţire, dificultăţi de respiraţie şi chiar senzaţie de sufocare.

Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...

Pacienţii cu hipotiroidie, de obicei, au cel puţin două sau trei simptome, dar reţine că aceste simptome se pot datora mai multor probleme de sănătate sau chiar medicamentelor pe care le iei, deci mergi la medic pentru a afla sursa problemelor.

Simptomele deficitului de iod pot include:

 • oboseală
 • creştere în greutate
 • căderea părului
 • păr uscat
 • piele uscată
 • constipaţie
 • intoleranţă la frig
 • faţă umflată
 • răguşeală
 • slăbiciune/dureri musculare
 • depresie
 • pierderea memoriei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private