Din cuprinsul articolului
Deficitul unei vitamine esențiale poate provoca amețeli. Senzația de amețeală poate avea diverse cauze, incluzând probleme circulatorii, afecțiuni secundare ale medicamentelor sau afecțiuni neurologice. Pe lângă cauzele prezentate, lipsa unei vitamine poate da amețeli, mai ales femeilor.
Potrivit Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, Micile cristale din urechea internă, care participă la echilibru, devin prea ușoare dacă avem puțină vitamina D în sânge.
”Acest lucru este otita medie, care e evoluția răcelii, nu mai întâi ai răcit și apoi a apărut otita, răceala s-a menținut, viroza se menține și se complică cu această inflamație a urechii, otita medie se complică cu inflamația sinusurile, sinuzita, asta e o evoluție a virozelor”, explică Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, potrivit Pro TV.
Tinerii ajung la deficit de vitamina D

Ne uităm la urechea internă. Episoadele cu amețeală și instabilitate se pot repeta însă. Și nu în contextul unei inflamații. În urechea internă găsim otoliți- mici pietricele din calciu, care participă la echilibru. Sunt afectate de deficitul de vitamina D.
Care este cauza?
Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL spune că ”există un vertij otolitic, cu cristale de carbonat de calciu, care sar – este destul de frecvent la vârsta a doua, afectează mai mult femei. Se pare că și tinerii ajung la deficit la vitamina D. Este o cauză mecanică, dar important să găsești cauza”.
Repoziționările de otoliți sunt destul de simple dacă sunt într-un singur canal, crizele pot fi mici sau mari în funcție de numărul de otoliți săriți. Nimeni nu știe câți otoliți au sărit, noi ne dăm sema după frecvența mistagmusului, adică mișcările ochilor. Amețelea se rezolvă mecanic, nu are nevoie de medicamente, mai spune medicul
Alimente bogate în vitamina D
Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, imunitate și energie, iar o parte importantă provine din alimentație (pe lângă expunerea la soare).
- Pește gras: somon, ton, macrou, sardine, hering
- Ulei de ficat de cod (una dintre cele mai concentrate surse naturale)
- Ouă – în special gălbenușul
- Lactate fortificate: lapte, iaurt, brânză (în țările unde sunt îmbogățite cu vitamina D)
- Cereale fortificate – unele tipuri de cereale pentru micul dejun