Sari la conținut

Degetelul roşu, cel mai bun ,,medicament” pentru inimă

Degeţelul roşu este o plantă originară din Europa Centrală şi America de Nord, care creşte şi la noi în ţară, la marginea pădurilor. De asemenea, este cultivată şi ca plantă medicinală, din ea extrăgându-se o substanţă numită digitalină, folosită la prepararea unor medicamente de neînlocuit în miocardiopatii şi insuficienţă cardiacă.

Se recomandă tinctura glicero-alcoolică din degeţelul roşu, consumându-se câte 10-15 picături pe zi, timp de două, trei zile, urmate de un regim de întreţinere cu trei sau cinci picături pe zi. Tratamentul are o acţiune calmantă la nivel cardiac. Mai mult, această plantă face adevărate minuni în cazul circulaţiei sangvine deficitare.

Un diuretic excelent
Efectul diuretic al degeţelului roşu se datorează creşterii debitului cardiac şi ameliorării circulaţiei sângelui în aparatul vascular, dar şi prezenţei saponinelor şi flavonoidelor. Degeţelul roşu se mai recomandă în afecţiuni ale aparatului urinar, retenţie de apă în organism, dar şi contra depresiei nervoase, tulburărilor de somn şi migrenelor. Proprietăţile terapeutice ale acestei plante sunt utile în ameliorarea bolilor precum icter, stază hepatică, reumatism acut, hidropizie, febră tifoidă şi hipertrofia prostatei. De asemenea, degeţelul acţionează ca adjuvant şi în afecţiuni precum pneumonia adulţilor şi bătrânilor, edem pulmonar, astm simptomatic în urma leziunilor valvulare.

Citeste si:

Reţete:

Infuzia se face din 0,2-0,8 g frunze proaspete în 180 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute în vas acoperit, se strecoară, se îndulceşte după gust şi se bea întreaga cantitate fracţionată în patru-cinci reprize pe zi.
Maceratul se pregăteşte din 0,1-0,6 g pulbere din frunze şi 300 ml de apă, se macerează la rece timp de 12 de ore, se strecoară şi se consumă întreaga cantitate în 24 de ore, fracţionată în patru-cinci reprize.

ATENŢIE!Degeţelul roşu se administrează pe durate scurte şi sub control medical strict, în cazuri bine diagnosticate de insuficienţă cardiacă. Prelungirea tratamentului poate duce la acumulări în organism şi intoxicaţii grave manifestate prin: rărirea pulsului la valori subnormale, greţuri, vărsături, diaree, ameţeli, sughiţuri, dureri de cap, uscăciune în gât, paliditate şi convulsii.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.