miercuri, mai 31, 2023

DEMENȚA – o afectiune care face ca oamenii să devină progresiv uitători – este în creștere pe tot globul. Din fericire, există măsuri pentru a proteja creierul de declin. Noile cercetări sugerează că deficiența de folat, de exemplu, ar trebui evitată cu orice preț.

Cauzele demenței rămân în mare parte necunoscute, dar există dovezi care sugerează că alegerile dietetice au un impact direct asupra creierului. Pentru a investiga această relație, oamenii de știință au studiat îndeaproape populațiile care se bucură de rate mai scăzute ale bolii.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Cercetările lor până în prezent au dat rezultate promițătoare. Acum, un nou studiu a adus o contribuție semnificativă la acest corp de lucru, după ce a dezvăluit că o deficiență în folat ar putea crește riscul de demență cu 68 la sută.

Un nou studiu condus de Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai a sugerat că nivelurile scăzute de acid folic în ser ar putea crește semnificativ riscul de demență.

De asemenea, a fost dezvăluit că deficiența ar putea crește riscul de deces din toate cauzele de aproape trei ori.

Descoperirile, publicate în revista Evidence-Based Mental Health, indică faptul că nivelurile serice de folat ar putea servi ca biomarkeri utili pentru demență și mortalitate.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...

Pentru studiu, o echipă de cercetători a examinat dosarele de sănătate a peste 27.000 de persoane, toate cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani.

Niciunul dintre subiecți nu a fost diagnosticat cu demență în cei 10 ani înainte de măsurarea nivelului de folat din sânge.

Probele de sânge au arătat că aproximativ 13% din cohortă au avut niveluri de acid folic de aproximativ 4,4 nanograme pe mililitru, ceea ce se califică drept deficiență.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Printre acest grup de persoane, rata demenței a fost de 3,2 la sută, iar ratele de deces din toate cauzele au fost de aproximativ patru procente.

Autorii studiului au remarcat: „Dovezile sugerează că deficitul de acid folic seric crește probabilitatea unor deficite în performanța cognitivă și în funcționarea neurologică”.

Riscul de a dezvolta o deficiență crește odată cu vârsta, punând populațiile mai în vârstă la un risc semnificativ mai mare.

Te-ar mai interesa: Ciucă și Ciolacu au bătut palma cu sindicaliştii d...

În timp ce consumul unei varietăți de alimente sănătoase ar trebui să asigure un aport adecvat, aportul nutrițional scade de obicei odată cu vârsta.

De fapt, datele medicale arată că aportul nutrițional de acid folic ar putea scădea cu până la 30% în grupurile de populație mai în vârstă.

Dar cercetările anterioare au arătat, de asemenea, că țesuturile conjunctive și boala intestinului subțire ar putea contribui ambele la un deficit de acid folic.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoasă este alergia la ambrozie. Român...

Folatul este o vitamină naturală solubilă în apă, disponibilă din surse alimentare și suplimente.

Este deosebit de abundent în legume cu frunze de culoare verde închis, fasole, alune, semințe de floarea soarelui, fructe proaspete, ficat, cereale integrale, fructe de mare și ouă.

Primele semne ale unei deficiențe sunt oboseala extremă, lipsa de energie, o limbă inflamată sau roșie, slăbiciune musculară și tulburări de vedere.

Acolo unde modificările dietetice nu reușesc să corecteze o deficiență nutrițională, suplimentele cu suplimente de folat ar putea ajuta.

Corectarea unei deficiențe este esențială, deoarece nutrientul este esențial pentru o serie de procese biologice din organism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private