luni, noiembrie 28, 2022

DEMENTA este pe cale să afecteze viețile a 153 de milioane de oameni până la mijlocul secolului. Fără tratamente capabile să încetinească progresia acesteia, abordarea factorilor de risc a devenit esențială. Potrivit unor noi cercetări, eczema atopică poate fi asociată cu un risc crescut de demență la adulții în vârstă.

Demența este rezultatul acumulării de molecule toxice în creier care împiedică comunicarea dintre celulele creierului. Rezultatul final al acestui lucru este o scădere a funcțiilor mentale, care poate dura ani să se dezvolte. În stadiile avansate, afecțiunea îi poate fura complet pe cei care suferă de independența lor, lăsându-i afectați de confuzie debilitantă și pierderi de memorie.

Te-ar mai interesa: Atenție femei! RUJURILE conțin un amestec de subst...

O serie de factori de risc au fost legați de afecțiune, dar unii dintre cei mai recenti care au ieșit la iveală sunt afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema.

Un nou studiu, publicat în Journal of the American Academy of Dermatology, a inclus date de la peste un milion de participanți identificați de baza de date Health Improvement Network din Marea Britanie.

Datele au evidențiat o rată de incidență mai mare a demenței în rândul persoanelor cu eczemă atopică, comparativ cu cei fără această afecțiune.

Pacienții cu eczemă au avut un risc mai mare de demență chiar și după ajustarea pentru alți factori de confuzie.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...

Asocierea a persistat chiar și după ajustarea pentru utilizarea sistemică de corticosteroizi – un tratament utilizat în mod obișnuit pentru eczeme – și alți factori de confuzie.

În plus, riscul de boală Alzheimer și demență vasculară s-a dovedit a fi mai mare la pacienții cu eczeme severe.

Descoperirile se potrivesc cu cele dintr-un studiu din 2021 publicat în Annals of Allergy, Asthma and Immunology, care a arătat că pacienții cu eczeme aveau mai multe șanse de a dezvolta orice demență, dar în special boala Alzheimer.

Te-ar mai interesa: De ce rămân bărbații în căsnicii nefericite: 6 mot...

Studiul a constatat că riscul de demență după ce eczema a arătat un debut mediu de cinci ani.

Oamenii de știință au emis ipoteza că căile inflamatorii dereglate ar putea afecta sistemul nervos central, care poate fi implicat în demență.

În timpul unei crize alergice, eczema declanșează eliberarea de citokine proinflamatorii, despre care se crede că joacă un rol critic în căile demenței.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Alți cercetători care studiază legătura dintre eczeme și demență au făcut și ei descoperiri demne de remarcat.

Oamenii de știință au arătat că starea pielii poate fi legată de răspunsul neuro-imun care ar putea afecta funcțiile specifice ale creierului și circuitele implicate în memorie și cogniție.


Cum să preveniți eczemele

Eczema rezultă dintr-o serie de factori, inclusiv activarea sistemului imunitar, genetică, factori de mediu și stres.

Te-ar mai interesa: Gripă, VSR sau COVID? Ce ar trebui să știe părinți...

Deși nu există o modalitate sigură de a preveni această afecțiune, pot fi luate măsuri pentru a atenua și a diminua severitatea simptomelor.

Potrivit site-ului web Know Your Skin: „Eczema atopică este o afecțiune complexă și o serie de factori par importanți pentru dezvoltarea acesteia, inclusiv susceptibilitatea pacienților și factorii de mediu.

Pacienții au de obicei modificări ale barierei cutanate și răspunsuri inflamatorii și alergice excesiv de reactive.”

Expunerea la săpunuri, detergenți și alte substanțe chimice aplicate pe piele sunt toți factori de mediu despre care se știe că cauzează afecțiunea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private