joi, martie 30, 2023

DEMENTA este un set distructiv de simptome asociate cu declinul progresiv al creierului. Potrivit cercetărilor, o „gustare de după-amiază” vă poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer – cea mai frecventă cauză a demenței.

Demența este un termen umbrelă pentru simptomele asociate cu agravarea declinului creierului. Cauza principală este boala Alzheimer, care se caracterizează printr-o acumulare anormală de proteine în și în jurul celulelor creierului. Din păcate, nu există un tratament pentru Alzheimer, dar dovezile indică din ce în ce mai mult factorii de risc.

Te-ar mai interesa: Analizele esențiale care te ajută să depistezi bol...

Cercetările publicate în Alzheimer & Dementia, jurnalul Asociației Alzheimer, carbohidrații rafinați pot crește riscul de demență.

Carbohidrații rafinați, cunoscuți și sub denumirea de carbohidrați „simpli”, se referă la zaharuri (de exemplu, glucoză, fructoză, zaharoză) sau orice produs din cereale cărora li sa îndepărtat germenii fibroși de grâu și tărâțe.

Carbohidrații rafinați au un scor ridicat la indicele glicemic (IG) – un sistem de evaluare pentru alimentele care conțin carbohidrați.

Echipați cu aceste cunoștințe, cercetătorii au cuantificat încărcarea glicemică (GL) la 2777 de participanți în vârstă din Studiul francez în trei orașe (Studiul 3C) pentru a estima aportul de carbohidrați rafinați.

Te-ar mai interesa: Antibiotice naturale: scapă de infecțiile bacterie...

Studiul 3C este un studiu longitudinal al relației dintre bolile vasculare și demență la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Apoi, au fost evaluate asocierile dintre GL și riscul de demență și Alzheimer și interacțiunea cu APOE-ε4 pe o perioadă de 12 ani.

APOE ε4 este numită genă factor de risc, deoarece crește riscul unei persoane de a dezvolta Alzheimer.

După ajustarea pentru potențialii factori de confuzie, „GL ridicat la gustare de după-amiază a fost asociat cu demență crescută și risc de AD la purtătorii APOE-ε4”, au concluzionat cercetătorii.

Te-ar mai interesa: Dinu Maxer face dezvăluiri după ce s-a zvonit că m...

Ei au adăugat: „Acest studiu evidențiază faptul că dietele bogate în carbohidrați rafinați sunt un factor de risc pentru demență și AD la purtătorii APOE-ε4”.

De ce sunt dăunători carbohidrații rafinați?

Deși mecanismele exacte care pot duce la demență sunt neclare, carbohidrații rafinați pot avea un impact negativ asupra corpului dumneavoastră în mai multe moduri.

O modalitate este subminarea producției de insulină.

Holland și Barrett explică: „Toți carbohidrații rafinați sunt alcătuiți din lanțuri scurte de molecule, care sunt rapid și ușor transformate în glucoză în corpul dumneavoastră, provocând o creștere bruscă a zahărului din sânge, sau „creștere”, imediat după masă.

Te-ar mai interesa: Conferința „Galatia 2023” aduce în România special...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private